Jump to content

Hangszerválasztás okosan és közösen

2015. 11. 11. 12:00

Amikor a gyermek kellő érettséget mutat ahhoz, hogy valamiben kibontakoztathassa tehetségét, sok szülő dönt amellett, hogy valamilyen hangszeren tanuljon a gyermek, hiszen a zenei fejleszti a ritmusérzéket, de emellett az értelmi fejlődésre is nagyon jó hatással van. Igen ám, de hogyan válasszuk ki a gyermeknek a megfelelő hangszert?

Egyes gyerekek határozottan tudják, hogy milyen hangszeren szeretnének tanulni. Valahonnan olyan impulzust kaptak, amely egyáltalán nem tudja kibillenteni abból, hogy min szeretnének a későbbiekben játszani. Nehezebb a választás akkor, ha a gyermeknek nincsen semmi elképzelése, viszont a muzikalitás nem áll tőle távol. A legtöbb szülő megérzi, hogy gyermekének mire van szüksége. Felismeri, hogy szeretne-e gyermeke hangszeren játszani, vagy sem. Erőltetve ugyanis kínszenvedés és mondhatni kidobott pénz is lehet ez a fajta befektetés.

Abban az esetben, ha a szülő igyekszik a megfelelő hangszert megtalálni gyermeke számára, akkor egyik legfontosabb az, ha nem kívánunk túl sokat a gyermektől. Nem rakjuk a mércét olyan magasra, hogy azt a gyermek nekifutásból se tudja megugrani. A gyerekek legtöbbje szereti a zenét, a hangszereket, ám ez közel nem azt jelenti, hogy profivá fog válni. A hangszeren való tanuláshoz szükséges a gyermek akarata. Ha szeret énekelni, szereti a zenét és szeretne is tanulni, akkor ne gátold meg ebben.

Menjetek el közösen zeneiskolába, vagy olyan rendezvényre, amelyen megnézhetitek és a gyermek ki is próbálhatja a hangszereket. A művészek pedig megmutathatják, hogyan is szólhat igazán szépen a választott hangszer. Otthon is sokat tehetünk annak érdekében, hogy rátaláljunk közösen a megfelelő hangszerre. Lapozgathatunk hangszerekkel foglalkozó könyveket, interneten is bogarászhattok és videókat is nézhetünk arról, hogy egy-egy hangszer és a zenész mire képesek együtt. Egyáltalán nem elhanyagolható szempont az óhajtott hangszer ára sem. Némelyik beszerzése ugyanis nagy költséggel járhat. Ezért ha nem megfizethető, akkor hiába szeretné a gyermek, megálljt parancsol a szülő. Azzal is számolni kell, hogy bár a gyermek eltökélten szeretne tanulni egy bizonyos hangszeren, ám rövid időn belül ez az elszántság alábbhagyhat, netán meg is szűnhet.

Járjatok el közösen előadásokra, koncertekre, hangversenyekre, hogy minél több ízelítőt kapjon a gyermek. Az otthoni zenehallgatás is kitűnő közös program, ráadásul kedvet is kaphat.

Már óvodás korban megismerkedhetnek a gyerekek játékos formában a szolfézzsel és a hangokkal, iskolás kortól pedig megkezdheti zeneiskolai tanulmányait is.

A hangszer kiválasztásakor tehát fontos, hogy a gyermek érdeklődésének megfelelő legyen az ezzel járó anyagi terhek figyelembevételével. Nem az a cél, hogy művészt neveljünk a gyermekünkből, de a zene szeretete, a hangszerek nagyon sok pluszt adhatnak a gyermeknek, amelyet tanulmányai során, valamint felnőtt életében is hasznosítani tud majd.

(Kép forrása: annuo.org)