Jump to content

A kamaszkori alkoholizálás egy életre tönkreteheti az agyat

2015. 05. 07. 11:11

Sajnos a fiatalok körében egyre népszerűbbek a hétvégi ereszdelahajam bulizások, amikor kontrollálatlanul összevedelnek mindenféle alkoholos italt. Ennek a felelőtlen bulizásnak azonban hosszú távú következményei vannak, figyelmeztetnek a szakemberek.

A tinédzserkori túlzásba vitt alkoholfogyasztás komoly mértékben károsítja az agyat, memóriazavart és tanulási nehézésget okozva, állítják a tudósok. Ilyenkorra ugyanis még nem fejlődik ki teljesen az agy, így az alkohol különböző abnormalitásokért is felelős lehet, amik az egyén viselkedésére is hatással vannak. Az alkohol ezen felül az érzelmi érettség fejlődését is lelassíthatja.

-A törvény szemében a 18. életévüket betöltött személyek felnőttként tekintendők. Az agy azonban a húszas évek közepéig fejlődik folyamatosan. -magyarázza a lehetséges veszélyeket Dr Mary-louise Risher.

–Fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek vele, hogy amikor egy-egy buli során masszívan isznak, akkor ezzel az agyuk fejlődését, a kognitív funkcióikat és a memóriájukat is negatívan befolyásolja. Az alkohol ráadásul az érési folyamatára is hatással van.

A Duke egyetem szakemeberei további kutatásokat terveznek a témában a közeljövőben. 

(Kép: pixshark.com)