Jump to content

Így hat a válás a kamaszokra

2015. 05. 05. 11:18

Sokkal több egészségügyi veszélynek vannak kitéve azok a kamasz gyerekek, akik kénytelenek végig asszisztálni a szüleik válását, állítják szakemberek. Az ilyen gyerekek körében ugyanis jóval gyakrabban jelenik meg a tünetek között fejfájás, alvásproblémák, feszültség, szédülés, szorongás, stressz, vagy étvágytalanság.

Stockholmi egyetem kutatói megállapították, hogy az elvált szülők gyerekeinek körében jóval gyakoribbak a pszichoszomatikus tünetek. A fejlett országokban az elmúlt két évtized során egyre több szülő válik el, hogy aztán legtöbbjük a gyerekeiket megosztott felügyelet mentén neveljék.

Korábbi évekkel összehasonlítva mind nagyobb teret nyer ugyanis a gyerekek fele-fele alapon való megosztása, azaz a csemeték ugyanannyi időt töltenek az édesapjukkal, mint az édesanyjukkal, a két elvált szülő külön otthonai között ingázva. Ezzel a gyakorlattal bár jót akarnak a szülők, nem biztos hogy a gyermekeik javát szolgálják, állítják a kutatók hozzátéve, a megosztott, közös felügyelet rendkívül sok stressznek teszi ki a kamaszokat.

Azt már korábbi vizsgálatok is megállapították, hogy a válás renkívül nagy fokú feszültségnek és érzelmi-viselkedésbeli zavaroknak teszi ki a gyerekeket.

A pszichoszomatikus problémák megjelenése főleg a válást követő hat hónapban jellemző. Ilyenkor a kamaszok gyakran panaszkodnak has-, és fejfájásra, gyengeségre, szédülésre, inszomniára, vagy gyomorpanaszokra. 

(Kép: travel.ninemsn.com.au)