Jump to content

Kövér gyerekeket eredményez a boldogtalan otthon

2015. 04. 14. 11:09

Egy friss kutatás arra figyelmeztet, hogy sokkal inkább ki vannak téve az elhízás veszélyének azok a tinédzserek, akik viharokkal és vitákkal sűrűn átszőtt otthonban élnek. Ráadásul a stresszel, feszültséggel teli légkör nem is egyformán hat a fiúkra és a lányokra.

Egy kutatás azt vizsgálta, milyen hatása van egy gyerekre, ha a szülei elválnak, újraházasodnak, börtönbe kerülnek, megbetegszenek, vagy meghalnak. Ebből kiderült, hogy a tinilányokat az érinti a legérzékenyebben, ha a család valami okból felbomlik, vagy ha komoly anyagi nehézségekbe ütköznek a szülők, és szegénység súlytja a családot. A fiúkat azonban leginkább az billentette ki a lelki egyensúlyukból, ha az édesanyjuk egészsége valami miatt –alkohol, kábítószerhasználat, vagy egyéb súlyos okból- megrendült.

A lelki terhek mindkét nem esetében testi tünetekkel is párosultak, így ezek a gyerekek 18 éves korukra már komoly túlsúllyal küzdöttek. Egy elhízott tini esetében tehát az orvosoknak, tanároknak, védőnőnek, és egyéb családsegítő szolgálatoknak a gyerekek környezetét, azaz a családi hátteret is érdemes lenne megvizsgálni, az okok ugyanis legtöbbször oda vezethetők vissza.

Már korábbi kutatások is bizonyították a túlsúly és a stressz összefüggéseit. Ha valaki huzamosabb időn keresztül él feszültséggel teli, stresszesebb környezeteben, akkor a szervezete elkezd kortizolt termelni. Ez a hormon azonban igen káros hosszú távon a szervezetre, ráadásul meggátolja, hogy az étkezések során igazán jóllakottnak érezzük magunkat. Ezért van az, hogy egy nehezebb időszakban hajlamosak vagyunk a stresszevésre, boldogtalanságunkat kalóriadús ételekkel, zsíros ropogtatnivalókkal, cukros üdítőkkel és temérdek mennyiségű édességgel próbáljuk elnyomni.

A szakemberek ezért azt tanácsolják, a fiatalok egészsége érdekében érdemes családterápiát, mediációt, vagy más segítséget is igénybe venni, ha olyannyira összecsapnának már a hullámok a fejünk felett, hogy az már a gyerekek egészségét is veszélyezteti hosszú távon.

(Kép: parenthub.com.au)