Jump to content

Boldogabbak a mai tinik

2015. 04. 03. 11:03

Egy friss kutatás azt állítja, a mai tinédzserek jóval elégedettebbek, mint voltak más kamaszok tíz-húsz évvel ezelőtt.

Brit kutatók állítása szerint a mai ’Facebook generáció’ tagjai sokkal kevésbé hajlamosak a alkoholizálásra, a kábítószerfogyasztásra, vagy a dohányzásra, mint a korábbi generációk kamaszai. E káros szokások helyett jóval tudatosabban élnek, többet sportolnak, rendszeresen fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, sőt, még a szüleikkel is szívesebben beszélgetnek.

Mindezeknek a bíztató jeleknek ellentmond némileg, hogy az elhízás és a túlsúly változatlanul ugyanolyan komoly probléma a tinik körében, mint volt 10-20 évvel ezelőtt.

A St Andrews egyetem kutatói a WHO-val, azaz az Egészségügyi Világszervezettel karöltve végezték felmérésüket. Ebből az is kiderült, hogy a mai kamaszok sokkal inkább elkerülik a veszélyes helyzeteket, szemben a korábbi generációkkal, nem isznak és nem dohányoznak olyan mértékben.

Mindennek pedig valószínűleg a népszerű közösségi oldal állhat a hátterében, hiszen míg korábban a fiatalok az utcán múlatták üres óráikat, addig a mai tinik inkább a Facebook előtt lógnak. A Facebookos közösség szemében pedig szánnivaló dolog, ha valaki dohányzik, sokat iszik, túl korán teherbeesik, vagy drogozik.

A másik ok, amitől boldogabbank tűnnek a mai fiatalok, hogy anyagilag jóval többet megengedhetnek maguknak, mint a korábbi generációk.

(Kép: pixgood.com)