Jump to content

Bocsánatot kérni verekedés után?

2015. 03. 18. 10:00

Sok szülő ragaszkodik hozzá, hogy az alapos testvéri agyabugya után kérjenek egymástól bocsánatot a gyerekek. A szándékot értem, jó lenne, ha megtanulnának kibékülni, belátnák, mekkora marhaság egymás fülét letépni, és újra szent lenne a béke. A módszerrel azonban nem értek egyet. Emlékszel, amikor tőled erőszakolták ki a megbánást? Egy kanál vízben meg tudtad volna fojtani azt is aki kérte, és azt is, akit bántottál. Ha azóta felelősségteljes, gondolkodó emberré fejlődtél is, aki beismeri, ha hibázott - az biztosan nem emiatt van.

 kép https://www.pinterest.com/pin/204421270555601020/

 

Ha megkérdeznéd a gyerekeket, ők is ilyesmiket mondanak: „Utálok bocsánatot kérni, ilyenkor még jobban haragszom a testvéremre.” „Szerintem nem szép dolog hazudni, de ilyenkor hazudok, ha azt mondom, hogy bocsánat, mert nem gondolom komolyan.” Sőt, ilyen nagyon összetetten gondolkodó gyerek is van: „Amikor a tesómat anyáék arra kényszerítik, hogy kérjen bocsánatot, úgy érzem, győztem. De igazából nem túl jó érzés.” Akkor hát mit tehetünk, ha szeretnénk, hogy gyermekünk képes legyen helyrehozni az érzelmi (és egyéb) sebeket, amelyeket okozott?

1.       Várj, amíg az indulatok elszállnak. A tomboló harag és a bocsánatkérés összeegyeztethetetlen egymással. Ilyenkor „fight or flight” üzemmódban működik az agyuk, és képtelen a belátásra. Később maguktól is elismerik majd, hogy túllőttek a célon.

2.       Inkább segíts empatikusan gondolkodni, öntsd szavakba, amit érezhetnek, így maguktól is eljutnak a belátásig. „Látom, nagyon dühös vagy. Az öcséd szeret téged, és felnéz rád. Amikor így kiabálsz vele, és meg is ütöd, nagyon rosszul esik neki. „

3.       Amikor már lenyugodtak a kedélyek, segíts kitalálni, hogyan lehet helyrehozni a bibit. Fizikai és érzelmi értelemben. Hogyan épül vissza közös erőből a lerombolt torony, pótlódik zsebpénzből a törött játék, és jól jön egy hatalmas ölelés is. A gyerekeid a legtöbbször tudják, mi jönne jól a másiknak vigasztalásul. A hangsúly a helyrehozáson, és nem a bosszún, vagy büntetésen van.

4.       Mi van, ha azt mondja, nem akar kibékülni? Úgy tűnik, még mindig nagyon dühös, úgyhogy további ventillálásra, időre van szükség. „Úgy látom, még mindig nagyon dühös vagy, és nem akarsz kibékülni. Talán egy kis időre van még szükséged. Van, hogy tovább tart, amíg a harag elpárolog, Beszélünk később?”

5.       És persze megint csak a legjobb módszer a jó példa. Bizonyára te is követtél el sok olyan dolgot a gyermeked ellen, amit megbántál. Mutasd meg, hogyan lehet bocsánatot kérni, és meggyógyítani az átmenetileg elromlott kapcsolatot.

 

 

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha nevelési gondjaid vannak, keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu