Jump to content

Megemeli a gyerekek vérnyomását a sok tévézés

2015. 03. 03. 11:17

Egy friss kutatás arra figyelmeztet, hogy napi két órányi tévézés drámaian megemeli a gyerekek vérnyomását, ami később még több egészségügyi problémához vezethet.

A kettő és tíz év közötti korosztály tagjainak 30%-ánál alakulhat ki magas vérnyomás, hogy ha túl sok időt töltenek a televíziót bámulva, ezt a kockázatot pedig még inkább -50%-ra- megemeli a fizikai aktivitás hiánya.

A kutatók 5221 gyereket vizsgáltak meg nyolc különböző Európai Uniós országban.

A vizsgálat vezetője, Dr Augusto Cesar de Moraes arra figyelmeztet, hogy szoros összefüggés található a mozgáshiány, az ülő tevékenységek és a magas vérnyomás kialakulása között már az egészen pici gyerekek esetében is. Ezek a problémák pedig később szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethetnek.

A helyzet azért is aggasztó, mert ha gyerekkorukban sem mozognak a csemeték, akkor nagy a valószínűsége, hogy később sem fognak aktív életet élni –ez pedig számtalan egészségügyi problémához vezethet.

Használjuk hát ki, hogy lassacskán itt a jó idő, kapcsoljuk ki a tévékészüléket és vigyük el egy nagy tavaszváró sétára a gyerekeket a hétvégén!

(Kép: whatlauderdale.com)