Jump to content

Időt kérek!!!

2015. 02. 25. 10:00

Mindenkinek vannak rossz napjai. Még az anyukáknak is. Akkor is, ha nem szabadna, hogy legyen, mert egy anyukának mindig tökéletesen összeszedettnek, kiegyensúlyozottnak és derűsnek kéne lennie. Imádom azt a reklámot, amiben anyuka bejelenti, hogy betegszabadságra megy, a kislány arca leesik, ahogy a kezéből a maci is. Minden benne van, az anyai mindenhatóságról, és arról, hogy még ezzel sem elégszünk meg, és még többet akarunk nyújtani. De ez az idea, a valóság más. Van, hogy egy anyuka feszültebb, akár hisztis, a háta közepére kíván bármilyen társaságot, beleértve a gyerekeket is, valami miatt aggódik, megbántották, fáradt, egyszerűen csak bal lábbal kelt fel, vagy egyszerűen CSAK! Jó lenne ilyenkor elvonulni, senkivel sem törődni, de erre csak ritkán van lehetősége egy anyának. Akkor mit tehetünk?

 kép: https://www.pinterest.com/pin/381469030910528188/

1.       Először is vedd észre, hogy türelmetlen vagy. Egyszerűen hangzik, de kulcsfontosságú, hogy felfedezd, nem a környezeted a hibás. Nem ők idegesítenek téged, nem nekik van épp rossz napjuk, hanem te reagálsz ma máshogy, a te ingerküszöböd lett alacsonyabb. Elengedhetetlen ez a lépés ahhoz, hogy lelkiismeret furdalás nélkül túllegyetek a mélyponton. Persze lehet, hogy a gyerekek is extra lököttek, de a döntés mégiscsak a te kezedben van. Az egészet még jobban elrontod, vagy jobbá teszed.

2.       Ne legyél olyan szigorú magaddal. Lehet, hogy kiabáltál, a magad mércéi szerint elfogadhatatlanul viselkedtél (és fogsz is még a jövőben), de már megtörtént, a bűntudat nem segít semmit a helyzeten, sőt inkább csak ront. Az a tapasztalatom, hogy, minél görcsösebben hadakozunk valami ellen, az annál inkább ragaszkodóvá válik. Ilyen is tudsz lenni. Ettől még nem vagy rossz anya, vagy rossz ember, csak van egy ilyen arcod is. Épp rossz passzban vagy.

3.       Kérj egy kis időt, ahogy az edző is összehívja a csapatot időnként, újra-eligazításra. 5 perc megszakítás is csodákat tud tenni. Ez az idő elegendő ahhoz, vegyél néhány mély levegőt, tudatosítsd, hogy ez is csak egy állapot, és el fog múlni.

4.       Mond meg a gyerekeknek, hogy ez van, de túlleszel rajta. Hosszú távon érdemes kitalálni, készíteni, egy „rossz napom van, időt kérek!” szimbólumot, képet, pólót, vagy bármit, ami az egész családot segíti eligazodni a hangulatod zavaros tengerében. Arról nem is beszélve, hogy ennek a szimbólumnak a használata akár nevetésbe is kanyarodhat…

5.       Mitől lennél jobban? Biztos vagyok benne, hogy a családod, ha nem morcosan és hisztisen rendezel jelenetet, hanem kéred őket, bármire engedélyt adnak a jobbléted érdekében. Akár egy sétára, egy forró fürdőre a kádban – persze egy pohár vörösbor kíséretében, beteheted a kedvenc zenédet, vagy kérhetsz vállmasszázst is. A lényeg, hogy vedd észre, és kérd a kényeztetést.

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha nevelési gondjaid vannak, keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu