Jump to content

Nevelj okosan gazdálkodó gyereket!

2015. 02. 20. 11:11

Nem elég esténként Monopoly-t, vagy Gazdálkodj okosant játszani a gyerekekkel ahhoz, hogy tudatosan beosztó, anyagilag is felelős felnőttet faragjunk belőlük!

Ron Liebert, a New York Times gazdasági újságíróját a Real Simple magazin kérdezte meg arról, hogyan nevelhetünk ügyesen gazdálkodó csemetéket?

-Ne szégyenlősködj a témát illetően!

A gyerekek sokkal hamarabb fognak a pénz felől kérdezni, mint gondolnád! Legtöbben akkor ismerkednek meg először az anyagiak fogalmával, amikor a fogtündér rejt pénzt a párnájuk alá, vagy a nagymamától kapnak dugipénzt egy-egy születésnap, névnap, vagy húsvéti locsolás esetén. Ez jó alkalom lehet arra, hogy elbeszélgessünk a csemetékkel a pénzről, például hogy hogyan keresik a felnőttek, és milyen módjai vannak a pénzhez jutásnak.

-Készítsetek költségvetést!

Onnantól fogva, hogy a gyerek körülbelül tisztában van a pénz fogalmával és értékével, elkezdhetsz neki rendszeres zsebpénzt adni. Ennek az összege annyi legyen, hogy meg tudjon magának venni néhány apróságot, amire vágyik, de ne mindent. Fontos, hogy tudjon lemondani is dolgokról.

-Vigyél a pénz osztásába rendszert!

Először is felejtsd el a perselyt! Bíztasd arra a gyereked, hogy egy átlátszó üvegben gyűjtse a pénzét, így ő is folyamatosan látja, hogyan gyarapodnak a forintjai. Másodszor pedig legyen meg a zsebpénz kiosztásának a maga szabályos rituáléja, mondjuk kapjon a gyerek minden hónap ötödik napján ’fizetést’, vagy minden második vasárnap. Így ő is megtanulja beosztani, összegyűjteni egy vágyott dologra, illetve nem fog eszébe jutni két időpont között téged pénzért nyaggatni.

-Hagyd őket, hogy tanuljanak a saját hibáikból!

Nem baj, ha belefutnak egy-két rossz üzletbe a legelején, ha megvásárolnak valamit drágán, amiről te rögtön látod, hogy csupán pénzkidobás. Inkább most kövessék el ezeket a kezdő vásárló hibákat, mint 25 évesen, nagyobb tételben. Így megtanulhatják azt is, hogy a tetteiknek mindig vannak következményei.

-Tedd számukra érthetővé és átláthatóvá a családi költségvetést!

Ha már tudnak osztani, szorozni, és van némi tapasztalatuk a saját zsebpénzük kezelésében is, éppen itt az ideje, hogy beavasd őket az otthoni költségvetésbe! Magyarázd el nekik, milyen bevételeitek és milyen jellegű kiadásaitok vannak, hogyan tudtok félretenni és te milyen anyagi tapasztalatokat szereztél az évek során. Így amikor megkezdik majd a felnőtt életüket, már egy kész mintával és biztos, stabil alaptudással lesznek felvértezve.

(Kép: socialmoms.com)