Jump to content

Nevelés nagyközönség előtt

2015. 01. 21. 10:00

Az igazság az, hogy nem sok anyukát hallottam, aki úgy igazán meggyőzően mondta volna (és közben nem volt puha az orra), hogy „pont nem érdekel, mit gondolnak rólam mások!” A legtöbb gyerek bevásárlás közben, az utcán, a legkínosabb vendégségben, a cuki szülinapi partin – kis felnőttnek öltöztetve, nagycsaládi rendezvényeken (ahol ott van Ottó bácsi is Amerikából) szeret a legminősíthetetlenebbül viselkedni. Ilyenkor túl sok az inger, túl sok a stressz, túl izgatottak, felborult a napirend, ezért fáradtak, éhesek – ilyenkor igazán fekete pályás gyereket nevelni, képzelt, vagy tényleges kritikus szemek előtt.

 kép: https://www.pinterest.com/pin/345932815102809548/

 

 

A végeredmény mindenképpen az, hogy rossz szülők vagyunk, akár a pénztárosnő, egy kedves beleszólós másik anyuka, vagy a büntetés párti nagypapa figyel árgus szemmel. Hiszen, ha jó anya lennél, nem viselkedne így a gyereked, ugye? Nem. Bármelyik gyereknél elgurulhat a gyógyszer, pláne felfokozott érzelmi pillanatokban, szélsőséges körülmények között.

 

Ezek a helyzetek extra erőfeszítést igényelnek, hogy úgy oldjuk meg a helyzetet, hogy közben másoknak is meg tudjunk felelni. De az igazság az, hogy a kifelé figyelés rengeteg energiát elvisz, és nem hagyja, hogy arra fókuszáljunk, amire tényleg kéne…a megoldandó problémára, és a gyerek aktuális érzelmi igényére. Közönség előtt valahogy csökken a szülői empátia, és emiatt, a problémák nemhogy megoldódnának, csak nagyobbak lesznek. Kit érdekel, hogy mit gondolnak rólad? Ragaszkodj az elveidhez a mélyen tisztelt publikum előtt is.

 

1.       Ne vigyél fáradt, éhes gyereket, még étterembe se. A hirtelen vércukorszint csökkenést előzd meg, legyen nálad valami ennivaló. Sok gyerek már enni sem hajlandó, ha túlzottan éhezik, ezért, ne várd meg, amíg éhes lesz. Ne vigyél olyan helyre gyereket, ahol „jól kell viselkedni”, aki nem rohangált előtte eleget. Menjetek ki a játszótérre mielőtt beülteted a bevásárlókocsiba. És ne vigyél közösségbe, sok ember közé gyereket anélkül, hogy lett volna időtök egymásra odafigyelni, kapcsolódni előtte.

2.       Még egy kisbabának is érdemes előre elmondani, hogy mire számítson. Hova mentek, ott mi fog történni, milyen szabályok lesznek érvényesek.

3.       Legyél elérhető a gyermeked számára, illetve fokozatosan engedd el. Sokszor mindössze arról van szó, hogy a kicsi érzi, hogy nem figyelsz rá. Ettől megijed, és csak figyelmet akar a negatív viselkedésével. Ha megérkeztek egy szülinapra, ne küld be rögtön a többiek közé. Ajánld fel, hogy nézzetek együtt szét, esetleg játszatok pár percet együtt, így a saját tempójában tud majd leválni.

4.       Próbáld bevonni, bárhol is vagytok. A közértben kapjon feladatot, mérje meg a gyümölcsöt, válasszon a túrórudik között. Ha barátnőkkel beszélgetsz, meséltesd őt is. Minden tovább tart majd így, de kevesebb lesz a probléma.

5.       Amikor látod a türelmetlenség jeleit, állj meg egy pillanatra. Has még kicsi, nem tudja magát kontrollálni, a segítségedre van szüksége ehhez. „Mindjárt vége a vásárlásnak, még egy percet bírj ki!” Ez nem fog bejönni. Öleld meg, legyél hozzá kedves, próbáld megnyugtatni, ez remélhetőleg elegendő lesz arra a pár percre.

6.       A hülyéskedés mindig bejön! A nevetés olyan energiákat szabadít fel, és kevés dolog van, amiben ennyire együtt lehet lenni. Szinte minden helyzetet meg lehet oldani vele, ha sikerül viccet csinálni belőle.

7.       Akármekkora is a csábítás, hogy elhallgattasd, ragaszkodj az elveidhez. Hosszú távon sokkal nehezebbé válik a nevelés, ha beadod a derekadat.

8.       Ha kicsit el tudtok vonulni, sokat segít. Vendégségben egy másik szoba, közértben egy nyugodtabb sarok. De semmiképpen nem büntetésből, egyszerűen a kevesebb inger, hogy jobban egymásra tudtok fókuszálni, már szinte megoldás a helyzetre.

9.       Legyen valami sztenderd válaszod a bámészkodók számára. „Köszönjük, minden rendben, megoldjuk.” „Mindenkinek vannak rossz napjai” Csak azt kell érezniük, hogy ura vagy a helyzetnek, s máris semmi keresnivalójuk ott.

10.   Bármi is történt, fókuszálj a gyerekedre, nézd a helyzetet az ő szemszögéből. Emlékezzél rá, hogy ha a közönségnek akarsz megfelelni, lehet, hogy időlegesen megoldódik a probléma, de valami olyat teszel, amit később megbánsz.

 

Végülis tényleg, kit érdekel, hogy mit gondolnak rólad?

 

Pethő Orsolya, pszichológus

Ha nevelési gondjaid vannak, keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu