Jump to content

A korai érés komoly kockázatokkal jár

2014. 12. 25. 11:13

Sokat elárulhat, hogy hány éves korban jön meg a lányoknak az első menstruációja arról, hogy mekkora kockázatnak vannak kitéve a szívbetegségektől, sztróktól, magas vérnyomástól, állítja egy frissen megjelent tanulmány.

Azok a nők, akik 10 évesnél fiatalabban, vagy 17 évesnél idősebben kezdenek el menstruálni, nagyobb veszélynek vannak kitéve a szívbetegségeket illetően, mint azok, akiknek a küzbülső éveik során jön meg az első menzesze. Ennek részben az a sajnálatos tényező állhat a hátterében, hogy a túlsúlyos kislányok hamarabb érnek be hormonális szinten, az ő esetükben a plusz kilók is okozhatják az egészségügyi problémákat.

A kutatók több, mint egymillió brit nő adatait vizsgálták meg. Az 50 és 64 év közötti asszonyok negyede került kórházba, vagy hunyt el magas vérnyomás következtében az elmúlt 11 év során, 73.000 esetben fejlődött ki náluk valamilyen szívbetegség és 25.000-en szenvedtek el sztrókot.

Az orvosi adatok összevetéséből kiderült, hogy azoknál, akik 13 évesen kezdtek el menstruálni (azaz a kutatásban résztevők 25%-a), jóval alacsonyabb volt a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

Ez az első kutatás, amely szoros összefüggést talált az első menstruáció megjelenése és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között.

A kutatók szerint meg lehetne előzni a túlságosan kora nemi érést, ha a gyerekek testsúlyát egészséges táplálkozással és mozgással kontrollálnák, ezzel pedig egyúttal a szívbetegségek kockázatát is csökkenteni lehetne.

(Kép: redorbit.com)