Jump to content

Mitől lesz valaki elég jó szülő?

2014. 10. 31. 11:16

Ki ne aggódna folyamatosan azon, hogy esetleg nem elég jó szülője a gyermekeinek? Egy friss kutatás most talán segít megnyugtatni az önmagukban kételkedőket, a kulcs ugyanis a házastársunkkal való kapcsolatunk harmóniájának mértékében rejlik.

Ha boldog házasságban élünk, és megadjuk a párunknak az őt megillető tiszteletet, figyelmet, szeretetet és bátorító szavakat, az nem csak a kapcsolatunknak fog jót tenni, de a gyerekeink is sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek, állítják a brit szakemberek.

Egy friss kutatás megállapította, hogy azok a szülők, akik kiegyensúlyozott párkapcsolatban élnek, és gyakran megcsókolják egymást, jobb szülők is lesznek ezáltal.

Az ötezer családot vizsgáló tanulmány eredményei szerint a beteljesedett, harmónikus viszonyuktól az emberek sokkal jobb szülőkké válhatnak. Abban az esetben, ha mind az apa, mind az anya boldognak érezte magát a házasságában, a gyerekeiket is sokkal többet dicsérték, és messze kevesebbet kiabáltak velük szemben azokkal a szülőkkel, akik elégedetlenek voltak a kapcsolatukkal és gyakran a válást fontolgatták, mint egyetlen megoldást.

A nagyívű kutatásból az is kiderült, hogy a férfiak rendszerint optimistábban látják a házasságukat, 69%-uk nyilatkozta ugyanis, hogy boldog a párjával, míg a nőknek csupán 65%-a. A nők bevallása szerint a férjeknek csupán 37%-a megy kifejezetten ritkán a nejük idegeire, ezzel szemben az ural toleránsabbak voltak, és 43%-uk nyilatkozott úgy, hogy szinte sohasem áll fel a szőr a hátukon szeretett oldalbordájuktól.

A kutatás vezetője, Svetlana Speight doktornő a Daily Telegraph-nak adott interjúban kihangsúlyozta, milyen fontos, hogy megértsük, mi tesz egy apát jó apává. A válasz pedig a legtöbb esetben a kiegyensúlyozott, boldog házasságban keresendő.

(Kép: joepalmer.net)