Jump to content

Olvasni ciki?

2014. 07. 29. 15:38

Egy felmérés szerint a gyerekek körében már egyáltalán nem trendi a könyvek olvasása, aminek részben az az oka, hogy egyre többen vannak fent a különféle közösségi oldalakon. Holott a szabályozás szerint ez nem is lenne lehetséges...

Az általános iskolásoknak több, mint a fele rendelkezik saját profillal különböző közösségi oldalakon annak ellenére, hogy számtalan szabályozás ezt elvileg lehetetlenné teszi. Tavaly óta duplájára növekedett azoknak az átlagosan 7-11 éves gyerekeknek a száma, akik rendszeresen Facebookoznak, vagy más, hasonló oldalakon aktívak. Úgy tűnik, a gyerekek gond nélkül kijátszák azokat az eltiltó szabályokat, amik elvileg nem engedélyezik, hogy 13 évesnél fiatalabbak regisztráláshassanak az oldalakra.

Ezen kívül rendszeresen lógnak olyan oldalakon is, mint például a Moshi Monsters, ahol a felhasználóknak a saját virtuális szörnyecskéjükről kell rendszeresen gondoskodniuk, vagy a Disney-vel kapcsolatban álló Penguin Club tagjai, ahol a gyerekek különféle játékokat játszhatnak a saját, személyre szabott pingvin avatárjukkal, miközben körbetotyogva találkozhatnak régi és új barátokkal is.

Nem véletlen azonban, hogy a kiskorúak számára alapvetően tiltottak ezek a közösségi oldalak. Számtalan szakember figyelmeztet a bennük rejlő veszélyekre, hiszen itt a fiatalok sokkal inkább ki vannak szolgáltatva az online zaklatásnak pornográfiának és szerencsejátékoknak.

Egy másik kutatás pedig megállapította, hogy azoknak a gyerekeknek, akik ilyen oldalakra regisztrálnak, gyakrabban vannak olvasási nehézségeik, mivel az oldalaknak ’hála’ lecsökken az igényük a klasszikus irodalom, a regények, a versek iránt. Sajnálatos tény az is, hogy a felmérésből kiderült, a gyerekek egyötöde szinte sohasem olvas a tantermen kívül, és ugyanennyien nyilatkozták, hogy „cikinek tartanák, ha a barátaik olvasáson kapnák őket”.

A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy kiemelkedően fontos, hogy a gyerekek sokat olvassanak, lehetőleg minél szélesebb témakörben. Így nem csak varázslatos világokba nyerhetnek bepillantást, de a szókincsük és nyelvi készségük is fejlődni fog. Mindezeket az előnyöket a számítógépezés természetesen nem adhatja meg.

(Daily Mail, kép: yummymummyclub.ca)