Jump to content

Hosszú, de beteges élet vár a mai gyerekekre?

2014. 07. 24. 11:09

Gyakran hallani, hogy a mai gyerekek előre láthatólag rövidebb ideig fognak élni, mint a szüleik, amit a szakemberek a fiatalok túlsúlyával és egészségtelenebb életmódjával indokolnak. De hallani olyan véleményeket is, miszerint a gyerekek tovább fognak élni, csakhogy idősebb korukat rossz egészségi állapotban fogják tölteni.

Manapság messze több túlsúlyos ember van, mint régebben. 1980-ban 875 millió ember küzdött világszerte az egészségtelenül elszaporodott kilókkal, ma viszont ez a szám 2,1 milliárdra duzzadt, vele együtt pedig olyan, a túlsúlyhoz köthető betegségek is elszaporodtak, mint például a diabétesz. Más, túlsúlyhoz kapcsolodó, akár halálos kimenetelű problémák, mint a sztrók, vagy a szívroham azonban csökkenő félben vannak, a világ nagy részén ugyanis a szívbajok kezelése sokkal fejlettebb, mint régebben volt.

Olyan vélemények is elhangzottak az ügyben, hogy a kövérebb emberek akár tovább is élhetnek slankabb társaiknál. Katherine Flegal és csapata 97 esetet megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a túlsúlyos embereknek 6%-kal kisebb az esélye az idő előtti halálra, mint a normál súlyúaknak, aminek valószínűleg az az oka, hogy ők egészségügyi problémáik miatt hamarabb, vagy rendszeresebben vesznek részt orvosi vizsgálatokon.

Egy dolog azonban biztosnak látszik: az emberek a világ körül, akár kövérek, akár soványak, tovább fognak élni, mint a korábbi generációk. A hosszabb élet azonban nem jelent szükségszerűen minőséggebbit is. Amerikában és a fejlettebb országokban egyre inkább növekvőfélben van az Alzheimeres megbetegedések száma, a diabétesz, idegi- és veseproblémák is.

Levonva a következtetéseket mindebből úgy tűnik, hogy ha előreláthatólag hosszú élettel ajándékoz meg minket a sors, a legbölcsebb az, ha vigyázunk, milyen állapotú testben éljük le azt.

 (BBC, kép: Jezebel)