Jump to content

Zsebpénznövelő nyári diákmunkák

2014. 06. 20. 12:37

Mintegy ötvenezer diák próbálja nyári munkával kiegészíteni a szüleitől kapott zsebpénzét, jobbára a strandokon, a vidám- és a csúszdaparkokban, valamint a fesztiválokon, de nem rettennek meg az árufeltöltéstől vagy az irodai tevékenységektől sem.

Becslések szerint évente 130 ezer diák vállal tanulmányai mellett munkát Magyarországon – derül ki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének adataiból. Különösen nyáron az egyetemisták mellett sok helyen közvetítenek ki középiskolásokat is az iskolaszövetkezetek, hozzávetőlegesen 50 ezer fiatal kimondottan ilyenkor végez keresőtevékenységet. Ez azt jelenti például, hogy hozzávetőleg minden hetedik magyar kis- és középvállalkozásnál dolgozhatna egy diák a nyári szünetben.

A munkaadók elsősorban a gyártás, a kereskedelem és a mezőgazdaság területére betanított munkákra keresnek diákokat. Emellett valamennyi ágazatban kínálnak irodai adminisztratív munkákat, várnak diák jelentkezőket nyelvtudást vagy számítógépes ismereteket igénylő szakmai feladatokra, gyakornoki programokba, valamint marketing, promóciós és hostess munkákra is. Nyáron a mezőgazdasági munkák aránya emelkedik meg leginkább, de sok álláslehetőség nyílik fagyizókban, cukrászdákban is.

Legnépszerűbb munkák: a strandokon, a vidámparkokban, a csúszdaparkokban és fesztiválokon, továbbá az árufeltöltés és az irodai adminisztráció.

Leggyakoribb munkák: irodai, köztük adatrögzítés, adminisztratív és telefonos tevékenységek, borítékolás, illetve fizikai: árufeltöltés, áruházi munkák, csomagolás, bolti kisegítő munkák, hostesskedés, kóstoltatások, valamint promóciós diákmunkák.

Legfiatalabb munkavállaló: a nyári szünidőben már 15 éves kortól dolgozhatnak a tanulók szülői engedéllyel.

Legális foglalkoztatási formák: hagyományos munkaszerződéssel foglalkoztathatók a 16. életévüket betöltött diákok, illetve az iskolai szünet alatt 15 éves nappali tagozatos tanulók, szülői beleegyezéssel. A munkáltatók élhetnek az egyszerűsített foglalkoztatás lehetőségével, önálló tevékenységként végzett nyári munka esetén pedig megbízási szerződéssel, de a nappali tagozatos diákok jelentős számban vállalnak munkát iskolaszövetkezeteken keresztül is.

A diákmunka a munkaadóknak és a munkavállalóknak is előnyös – állítja a Generali Biztosító. A diákok későbbi elhelyezkedése miatt rendkívül fontos, hogy már tanulmányaik során minél több munkatapasztalatot szerezzenek, és már ekkor minél jobban beletanuljanak leendő szakmájukba. A munkaadók számára pedig a diákok foglalkoztatása kevesebb költséggel jár, és könnyen pótolható velük a nyári szabadságolások miatt kieső munkaerő is.

(Fotó: www.dispatch.com)