Jump to content

A szaporodás ragadós

2014. 06. 17. 11:09

Egy friss kutatás szerint a nők vágya és hajlandósága a családalapításra ugrásszerűen megnő, ha megtudják, középiskolai barátaik anyává váltak, legalábbis a felnőtt éveik elején.

-Ez a ’fertőző szaporodhatnék’ rögtön a középiskolai barátnő szülése után nagyon erőteljes lesz, hogy aztán a lelkesedés két évvel később érje el a csúcspontját, mielőtt szépen lassan kifújna, -állítja a kutatás egyik vezetője, Nicoletta Balbo az olaszországi Bocconi egyetemtől.

–Ebből a felmérésből világosan látszik, hogy a családalapítási döntések nem pusztán a személyes körülmények, elképzelések, vagy választások függvénye, de erősen befolyásolják azok a társadalmi tényezők is, amikkel az emberek a mindennapjaik során találkoznak. Az is kiderül belőle, hogy a középiskolai kapcsolataink még jóval a leérettségizés után is komoly hatással vannak az életünkre. A barátaink tehát nem csak abban befolyásolnak minket, hogy mennyit iszunk, sportolunk, vagy hogy dohányzunk-e, hanem hogy mikor vállalunk gyerekeket.

A kutatás 1700 amerikai nőt vizsgát 15 éves koruktól egészen a harmincas éveikig. És hogy mi lehet ennek a ragadós szaporodásnak az oka, arra a tudósok a következő magyarázatot kínálják:

-Először is az emberek magukat rendszerint a barátaikhoz hasonlítják. Ha olyanokkal vagyunk körbevéve, akik nemrégiben váltak szülővé, nagyobb nyomás nehezedik ránk, hogy mi is kövessük a példájukat. Másodsorban pedig a barátaink kiváló forrásai annak a folyamatnak, amiben megtanulunk mi magunk is szülővé válni. Ha pedig a barátainkkal párhuzamosan vállalunk gyerekeket, az azt is jelenti, hogy sok közös élményünk lesz velük. Így a barátságot is könnyebb hosszú távon fenntartani.

(Kép: paidorama.com)