Jump to content

Hogyan vegyük rá a naptejre a gyerekeket?

2014. 06. 05. 11:42

A legtöbb gyerek tapasztalataim szerint irtózik attól, hogy zsíros, ragacsos krémekkel kenjük be a bőrüket. A vízparton a helyzet csak fokozódik: míg mi az ő bőrük biztonságáért aggódunk, addig ők legszívesebben nyargalnának a vízbe, fittyet hányva a naptejes flakonnal őket kergető anya kétségbeesett kérlelésének.

De mese nincs, az érzékeny bőrű csemetéket muszáj magas faktorszámú napvédő krémréteggel ellátni. A szakemberek azt tanácsolják, minden gyereket, bőrtípustól függetlenül, legalább 30-as, vízálló krémmel kenjünk be, amit szükség esetén, a strandolás során többször is ismételjünk meg. A dolog legnehezebb része azonban az, hogyan bírjuk rá az izgága csemetéket, hogy hagyják magukat bemázolni a naptejjel. Ezért az Environmental Working Group segítségével összeszedtünk néhány bevált tippet, aminek a segítségével győzelemre vihetjük e bőrvédő hadműveletet.

1.- Hagyd, hogy a gyerekek befessék egymást!

Számos olyan, kifejezetten gyerekek számára készült naptejet lehet vásárolni, amik nyomot hagynak a bőrön, tehát láthatjuk, hol maradtak ki esetleg apróbb foltok. Ezekkel azonban remekül lehet festegetni is egymást! Hagyjuk, hadd mázoljanak egymásra a naptej segítségével vicces figurákat! A móka végeztével pedig a felesleget gyors mozdulatokkal dörgöljük át rajtuk, hogy biztosan minden porcikájuk fedve legyen.

2.- A nagyobb gyerekeket már hagyhatjuk, hadd kenjék be saját magukat.

Adjunk nekik egy sminkszivacsot, hiszen azzal könnyebb és szórakoztatóbb is a művelet. Így később is, ha napközis táborba mennek, már nem kell aggódnunk amiatt, hogy ki fogja helyettünk elvégezni ezt a fontos feladatot.

3.- Jutalmazd meg őket!

Ha nyivákolás nélkül elviselik a naptejezés fárasztó perceit, cserébe ajánljunk fel nekik öt extra percet a medencében, vagy a játszótéren, esetleg egy utolsó utáni menetet a vizicsúszdákon.

4.-Hagyjuk, hogy maguknak válasszanak sapkát, szalmakalapot, naptejet, hosszú ujjú strandruhát!

Így valószínűleg sokkal nagyobb kedvvel viselik majd. Magyarázd el nekik, hogy ez speciális védelmi felszerelés, akárcsak a katonák ruhája, vagy a focisták stopliscipője.

5.- Mutasd meg neki ezt a képet!

Nagyobb gyerekeknek meggyőző lehet, ha megmutatjuk, milyen rejtett károkat tud okozni a nap, ha nem vigyáznak a bőrükre. Hiszen azt ma már mindannyian tudjuk: a ma bronzbőrű szépségei a holnap aszaltszilvái!

 

(Képek: weather.com, flickr.com)