Jump to content

Minden harmadik anya depressziós

2014. 05. 30. 11:41

Egy friss kutatás ijesztő eredményt hozott az elsőgyerekes édesanyák szülés utáni depressziójával kapcsolatban. E szerint hosszabb-rövidebb időszakokban minden harmadik nő szenved kedélybetegségtől. Van, akinél a levert hangulat már a terhesség során jelentkezik, de számos olyan eset is akad, ahol a búskomor tünetek az elsőszülött gyermekük négy éves koránál jelentkeznek.

Eddig azt gondolták a szakemberek, hogy a nőknél a gyermekágyi depresszió, ahogy a neve is mutatja, közvetlenül az első kisbaba világrajövetele után jelentkezik. Most azonban a Guardian beszámolója alapján úgy tűnik, a nők jelentős részénél ez a szülés után négy évvel jelenik meg. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy az orvosok, nővérkék és védőnők ne csak az újdonsült anyukák lelkiállapotát vizsgálják meg alaposabban, hanem kísérjék őket figyelemmel egészen a gyermek öt éves koráig. Bár a kutatást Ausztráliában végezték, nagy mértékben valószínűsíthető, hogy nálunk is hasonló jelenség zajlik le az édesanyák lelkivilágát illetően.

A hat melbourne-i kórházban összesen 1507 anyát faggattak ki érzéseikről. A felmérés során megállapították, hogy minden harmadik első gyermekét nevelő szülő tapasztalt magán depresszív tüneteket, ráadásul ezek leginkább a gyermek négy éves kora környékén jelentkeztek. Szerencsére ezek a búskomor időszakok nem voltak hosszútávúak, a nők csupán depresszív tüneteket produkáltak, de nem merültek mélyen ela kedélybetegségben. Egy Nagy-Britanniában végzett felmérés szerint klinikai szintű gyermekágyi depressziótól az anyáknak csak a tizede szenved.

Azok az anyák hajlamosak a leginkább a kedélybetegségre, akik fiatalon szültek és úgy érzik, nem tudnak megküzdeni a hirtelen rájuk szakadt feladatokkal és felelősséggel, -állítja Dr Jim Bolton pszichiáter.

Más vélemények szerint viszont sokkal több nő szenvedhet komoly depressziós tünetektől, mint tíz százalék, csak talán nem ismerik fel magukon a betegséget a tünetek alapján. De a megszokottól eltérő ingerlékenység, érzékenység, sírásra való hajlam, a baba egészsége felett érzett szünztelen aggodalom, vagy hogy képtelenek örömüket lelni szülő szerepükben mind mind annak lehet a jele, hogy gyermekágyi depressziótól szenvednek. Az egészségügyben dolgozók sem mindig veszik ezeket a tüneteket észre, ami részben amiatt lehet, mert találkozásaik során nem a megfelelő kérédseket teszik fel az anyáknak.

Végkövetkeztetésnek azt érdemes levonni, hogy az anyákra, illetve lelki kiegyensúlyozottságukra a gyerekük születése után még hosszú évekig oda kell figyelni, illetve ha valaki depresszív tüneteket észlel magán, az mindenképpen kérjen segítséget környezetétől, vagy kezelőorvosától.

(Kép: ifood.tv)