Jump to content

Sündisznó bújt a pelenka alá?

2014. 05. 13. 11:57

Gyakran előfordul a szobatisztaság elérése előtt, hogy a csöppségek bársonyos popsiján reggelre apró pöttyök jelennek meg. Pont úgy, mintha egy apró tüskéshátú aludt volna a pelus alatt egész éjszaka. A jelenséget pelenka-kiütésnek hívjuk és oka tipikusan a baba bőrének irritációja, amelyet vizelet, széklet, erős dörzsölés vagy allergikus válaszreakció vált ki.

 

A 4-15 hónapos babáknak mintegy a fele legalább kéthavonta szenved e kiütésben. Legkorábbi jele a baba pelenkával érintkező bőrének enyhe pirossága, mely később súlyosbodhat a genitáliák környékén, az alhas tájékán, a combhajlatokban, a combon és a fenéken. A bababőr kipirul, begyullad és érzékennyé válik az érintésre. Piros pöttyök vagy átfogó bőrpír is jelentkezhet. Súlyosabb esetben a pelenkával érintkező bőrfelület felhólyagosodik és nedvezhet. Szerencsére a pelenka-kiütések nagyrésze enyhe lefolyású, és megfelelő kezelés hatására 3-4 nap alatt elmulasztható.

A tünetek megszüntetéséhez legjobb hypoallergén lanolinnal készülő, könnyen kenhető készítményt választani, ami gyorsítja a hámképződési folyamatot, puhít és egyben hidratál is. A popsikrémekben található cink-oxid a szövetek összehúzódásáért felelős, ezzel csökkenti a regenerációs folyamatban a szövetek folyadékveszteségét. Igen hasznos összetevő még a benzil-benzoát és a benzil-cinnamát, melyek a hámsejtek növekedését gyorsítják, illetve a benzil-alkohol, ami gátolja a baktériumok elszaporodását, ezzel enyhíti a kellemetlen, égető érzetet.

Szélsőséges esetben előfordul, hogy bármilyen gondos is az otthoni kezelés, a babán a pelenka-kiütés súlyosabb formában jelentkezik (apró hólyagocskák, nedvedző sebek jelennek meg), és 3-4 nap múlva sem enyhül. Ilyenkor célszerű felkeresni a gyermekorvost.