Jump to content

Örökölt lelki sérüléseink

2014. 05. 01. 15:52

Bár temérdek kutatás célja, hogy megtalálják azokat a géneket, amik a családokon belül tendenciózusan előforduló szívbaj, vagy a rák kialakulásához vezethet, arra még nem találták meg a választ a tudósok, vajon miért szenvednek gyakrabban lelki betegségektől azok az emberek, akiknek szülei, vagy nagyszülei valamilyen komoly traumán estek át.

Vajon mi okozhatja a depresszió és a skizofrénia kialakulását a katasztrófák és személyes drámák túlélőinek a gyerekeiben? Egy új kutatás most erre a kérdésre keresi a választ.

Európai kutatók egy csoportja felfedezte, hogy életük korai szakaszában elszenvedett traumatikus események felnőtt egerekben megváltoztatják a spermák génkészletének egy részét, számolt be róla a The Verge. Ezzel magyarázható, miért szenvednek depressziótól ezeknek az élőlényeknek a leszármazottai. Azoknak az emberek, akik valamilyen gyerekkori traumán, bántalmazáson, vagy háborún mentek keresztül, gyakran felborul a hormonháztartása, bár hogy ez pontosan miért történik, arra még nem találták meg a választ a tudósok.

Az egereken végzett kísérletből annyi valószínűnek látszik, hogy olyan szerzett, tehát nem örökölt jegyeket ad tovább az ember génjeivel az utódainak, ami nincs eredendően a DNS-ébe kódolva. Hogy a trauma hatása tovább öröklődik a családban, az a környezeti hatásoknak is betudható.

Mansuy és kollegái fiatal hím egereket és az anyjukat intenzív stressznek tették ki hosszú távon keresztül. Ezeknek a traumáknak a hatására az egereknek megváltozott a viselkedése, félni kezdtek a nyitott terektől, erős fénytől és számos depresszív tünetet is produkáltak. Később megvizsgálták a traumatizált egereknek a leszármazottait is, akik ugyanazokat a sérült lelki tüneteket produkálták, mint apáik, de még az egerek harmadik generációjában is felfedezhetők voltak a trauma jelei.

Ebből az is kiderült, hogy a csírasejtek nagyon érzékenyen reagálnak a környezeti ártalmakra, egy gyerekkori trauma tehát igen hosszú távú, több generációra kiható következményekkel jár. Ebből világosan látszik, még ha végül jó irányba is változnak meg egy gyermek rossz, traumatikus körülményei, az még egyáltalán nem jelenti, hogy az ő leszármazottai nem fognak örökölt lelki sérülésektől szenvedni.

(Kép: howmovement.org)