Jump to content

Mit tesz velünk a glutén

2016. 08. 10. 17:00

Dédelgetünk egy álmot magunkban, és sokunk nagyon sokat is tesz azért, hogy a lehető legegészségesebben éljen. Olyan ételeket válogatunk össze, és mozgást is bevezetjük az életünkbe. Az az ember igazán boldog, aki egészséges.

A technika és az orvostudomány fejlődése mellett a gyógyszeripar is ontja az új gyógyszerek tucatjait, mégis betegek, egyre betegebbek az emberek. Ezek közül azonban csak néhány számolja fel igazán a betegséget, a gyógyszerek javának olyan mellékhatásaik vannak, amelyek hosszú távon súlyosbítják a beteg állapotát.

Amivel az egészségünket tudjuk leginkább elősegíteni, az a helyes, egészséges táplálkozás. Nagyon sok betegség csak a múlt század óta létezik, akkor ütötte fel a fejét az emberek között. Egészen addig nem is létezett. A nem hasznos élelmiszerek elhagyásával azonban ezt nagyban lehetne befolyásolni. Az egészséges étkezés tehát egészségünk alapfeltétele.

Sok mindent tudunk már ételeinkről, csakhogy e mögött már gazdasági érdekek húzódnak. Mindent a profit motivál és irányít. A szervezet egy ideig fel tudja venni a versenyt a káros génmutációkkal. Igyekszik korrigálni a hibákat, és ha még mi is segítjük szervezetünket azzal, hogy egészségesen étkezünk, akkor sikerül meggátolhatjuk a betegségeket.

Egyre többen lesznek érzékenyek a gluténra. Már a köztudatban is ismert, hogy az ember szervezetére igazán káros az a cukor, a tej és a glutén. Míg ezelőtt mindent az állati eredetű zsírokra fogtak, most már nem ez a tendencia.

Csak gondoljunk bele abba, hogy őseink hogyan éltek és miket fogyasztottak. Húsért vadásztak, halat halásztak, bogyókat, növényeket gyűjtögettek, a cukor, a gabona és a tej egyáltalán nem szerepelt étlapjukon. Ahogy terjeszkedett az ember, nőtt a népesség, egyre kevesebb volt a vadászható állat. Belefogtak a földművelésbe már az időszámításunk előtt. Egy idő után a gabona vált az egyik fő táplálékká, hiszen azt mindenki meg tudta magának termelni. A gabonafogyasztás hatással volt és van ma is az emberi szervezetre. A gabonák héja olyan fehérjéket tartalmaznak, amely az emberi vér minőségét befolyásolják. Bélpanaszokat okozhatnak és meggátolják a természetes méregtelenítési folyamatokat. Már a XVIII. század végén, az ipari forradalom idején megfigyelték, hogy a több gabonafogyasztás hízást eredményezett az embereknél.

Gondoljunk csak bele, kenyér, péksütemény, tészták, lisztsűrítésű szószok minden háztartásban használatosak. A gabonák nemcsak glutént tartalmaznak, hanem olyan rovarirtó és íz- színfokozó vegyi anyagokat is, amelyek ugyanúgy bekerülnek az emberi szervezetbe. A nagy gond, hogy az emberi szervezet nem képes a glutén teljes emésztésére. A glutén tartalmazza az úgynevezett alfa-gliadint, amely érintkezik a sejtekkel. Autoimmun betegségek, emésztési problémák, a bél bolyhainak elhalása, haspuffadás jelentkezhet. Az immunrendszerünk azzal van elfoglalva, hogy ezeket az anyagokat eltávolítsa, így másra kevésbé tud koncentrálni, egyre védtelenebbé válik szervezetünk.

(Forrás: muaythaischolar.com, healthxchange.com.sg/képek)