Jump to content

Az őszi letargia ellenszerei

2017. 10. 28. 19:00

Ha akarunk, akkor minden ellen kereshetünk kifogást, és mindenben találhatunk rosszat, azonban a világ nem jó irányba haladna, ha mindenki így tenne. Van azonban olyan pont, amikor elfáradunk, és akár minden különösebb és negatív történés ellenére is kedvetlenné válunk.

Tavasszal a tavaszi fáradtságra fogjuk, ha nem vagyunk se energiaszintünk, se hangulatunk tetőfokán, ősszel a hűvösebb időt, a kopaszodó természetet, a színtelenebb időszakot okoljuk depresszívebb hangulatunkért. Arról már írtunk, hogy ősszel mennyi szépség van a környezetünkben, csak meg kell keresni, de ha elkap a rossz hangulat, akkor mindent nehezebb észrevenni. Az ősz ellenére is süthet százágra a nap, a gyönyörű színekben pompázó fák és a puha avar kicsalogatja az embereket a természetbe, azonban ha az ősz megmutatja csúnyábbik oldalát, akkor nem szívesen tartózkodunk a szabadban. Az eső, a szél és a hideg az, ami bent tart a lakásunkban, és még a nappalok is rövidülnek. Az akár napokon át tartó esőzés, köd, borult ég hatással van hangulatunkra is.

Nincs mese, a nyár után ez következik. Ha depresszióba hajszoljuk magunkat, ezen akkor sem tudunk változtatni, ezért inkább nekünk kell kiásni magunkat a gödörből. Ha semmi negatív nem történt velünk, csupán csak az időjárás, a hidegebb évszak váltja ki belőlünk a komorságot, akkor bizony panaszra nem lehet okunk. Rajtunk áll vagy bukik, hogy a hűvös és kellemetlen időjárás ellenére képesek vagyunk-e mosolyt csalni arcunkra. Márpedig, ha semmilyen probléma nincs, már éppen elég indok arra, hogy mosolyogjunk.

El kell fogandi, hogy ha ránk hatással van a komorabb idő, akkor bizony mással is történhet pont így. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyünk kedvesebbek magunkkal, de másokkal is.

Ha az őszi időjárás kerget némi letargiába minket, akkor meg kell találni azt, ami kirángathat abból. Hódoljunk hobbinknak, keressük fel barátainkat. Az ősz a legjobb indok arra, hogy összeüljünk forrócsokit kortyolgatni, forralt borozni, beszélgetni. És ha ki tudnak rángatni minket a letargiából, akár még szórakozni is elmehetünk.

Az ősz sokakra negatív hatással van, és ilyenkor hajlamosabbak otthonukban maradni. A rossz hangulatot ráadásul nassolgatással kívánják oldani, ami természetesen messze áll az egészségtudatos életmódtól, és attól, hogy ne hízzanak. Márpedig az édességbe fojtott bánat hízáshoz vezet, a hízás bűntudathoz és az rosszkedvet eredményez.

Az ősz szépségei vitathatatlanok. Ha már a fák meg is kopaszodtak, már nem olyan színpompásak, akkor is tehetünk a környéken egy kellemes sétát. Bevonhatjuk a családtagokat, barátokat, vagy a család kedvencére is fordíthatunk így időt. Ha nincs kedvünk kimozdulni, akkor pedig otthon is elvégezhetünk néhány tornagyakorlatot. A gyertyafényben, füstölő illatával telilengett helyiségben, kellemes zenére végzett jógagyakorlatok a testnek is jót tesznek, de a léleknek talán még inkább.

Az illatok amúgy is nagy hatással vannak ránk. Ősszel már fűteni is kell, ezért ha már párásítani kell a levegőt, akkor ahhoz használjuk fel a természet erejét. A párásító vízhez adagoljunk illóolajakat, de ha nincs, akkor néhány csepp citrom vagy narancslé is megteszi.

Itt az ideje nekikezdeni egy izgalmas könyvnek. Nem kell más, csak egy kényelmes fotel, egy puha takaró, egy csésze tea vagy kakaó és a könyv.

(Forrás: marmalade.hu | rosemarywashington.wordpress.com, earthtoginger.files.wordpress.com, aromaweb.com/képek)