Jump to content

7 mentális jólétfejlesztő trükk

2017. 10. 23. 17:45

Végre elérkezett az idő, amikor a lelki, szellemi és mentális jó közérzet nem nevetség tárgya. Lemondó legyintés helyett coachok, lesajnáló vigyor helyett segítő szavak, boldogtalanság helyett jó kedélyt, rugalmasságot és szubjektív jólétet segítő stratégiák. Ez utóbbiból összegyűjtöttük a leghatékonyabb hetet.

A mentális jólét fogalmát nem is olyan rég kezdte használni a köztudat. Noha a szakzsargonban és a magasröptű eszmecserékben sosem vonta fel senki sem a szemöldökét kérdően a szó hallatán, azért a fogalom köznyelvi fordulatok szótárába való belekerülés beletelt néhány évbe.

De szerencsére, már senki sem néz értetlenül a szó hallatán, amit legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni, hogy ez magába foglal minden olyan tevékenységet, amelyek célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása. Ez utóbbit ezernyi stratégiával elérhetjük.

Vezess naplót, hogy nyomon követhesd a napod!

A nap végén írj le három dolgot, amiért hálás lehet, és további három olyan dolgot, amit sikeresen teljesítettél. Ha naplót írni nem a te stílusod, számos app áll rendelkezésedre. S hogy mi értelme a három-három dolog leírásának? Egyrészről átlátod a napod, és sikereidet, másrészről egy-egy rosszabb periódusban erőt meríthetsz ezekből.

Állíts fel célokat!

Cél nélkül még a futás is értelmetlen, pedig annak biólógiai előnyei akadnak jócskán, de ha céltalanul húzzuk a futócipőt a lábra, hamar megtorpanunk. Nincs ez másként az élettel, és a mentális jóléttel sem.

Először is írd le a céljaid, majd rendezd őket teljesíthetőségük szerint sorrendbe. Elérhetetlennek tűnő vágyaid is vesd papírra, mert meglásd bele fogsz jönni céljaid elérésébe. S minél több pipa lesz a papíron, annál jobban motiválni fog a következő, nagyobb léptékű cél elérésére.

Tervezz előre!

A szervezettség sokat segít a jó kedélyállapot fenntartásában. Ha tudod, mit és mikor fogsz enni, illetve tudod azt is, hogy délután milyen program vár, gördülékenyebben megy minden, mert tudod, hogy van miért sietni a munkával és pörgősen megcsinálni a feladatokat. Persze nem kell mindent lépésről lépésre megtervezni, elég csak nagyvonalakban.

Nem!

Mondj néha nemet. Ne félj attól, hogy valakit ezzel megsértesz. Nem lehetsz 0-24-ben elérhető, mert az fizikailag és mentálisan is megterhelő. Tanulj meg nemet mondani akkor is, ha a főnököd kér vagy a barátaid, mert mindenre létezik egy „nem”, a lehető legudvariasabb módon.

Csatlakozz le!

Klisé, de igaz. A teljes feltöltődéshez szükség van arra, hogy magad légy. A messenger üzenetek, e-mailok, push üzenetek nem segítik a lelki feltöltődést a szabadban, sőt. Kapcsolj ki egy kicsit szó szerint, és kapcsold be elnyomott ösztöneid.

Egyél megfelelően

Bármennyire hihetetlen, az értend nagyobb hatással van hangulatunkra, mint azt elsőre gondolnánk. A túlzott szénhidrátbevitel, például a döntéshozóképességet befolyásolja, míg a többszörösen telített zsírok lelassítják a gondolkodási folyamatokat. Egyik sem épp a jó kedv alappillére. Ezért érdemes áttérni a mediterrán étrendre, ami könnyen emészthető ételeket, tápláló alapanyagokat, és sok omega3 zsírsavat tartalmaz, amely természetes kedélyállapotjavító.

Sportolj!

Végezetül a legfontosabb tanács, amit –ha a többit nem is, de ezt – érdemes megfogadni, mert 1-2 hét alatt teljesen más érzelmi, gondolkodási, életfelfogási és energia szintbe helyezi az embert. Heti 3-4 alkalom edzés, minimum egy órán át csodát tesz a lelkeddel, az agyaddal és a testeddel is.

Ne vitasd el magadtól a lehetőségeket, hogy mentális jólétben élj. Próbáld ki mindet!

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)