Jump to content

Stresszes vásárlás helyett stresszvásárlás

2017. 10. 12. 17:00

A vásárlás egyike napi rutinfeladatainknak. Annyira általános, hogy nem is sokat töprengünk magán a folyamaton, inkább csak azon, hogy mi is kerüljön a kosarunkba. Ma már szinte mindent be lehet szerezni, így nem túl nagy kihívás.

Abban a korban élünk, amikor már online és rendes üzletekben is vásárolhatunk. Tényleg szinte bármit megszerezhetünk úgy, hogy akár ki sem mozdulunk az otthonunkból. A boltok polcai roskadoznak az áruktól, így majdcsak minden szükségletünkre megtaláljuk a terméket. Úgy tűnik, hogy a vásárlásban tehát nincs semmi izgalom, nincs semmi kihívás, tehát érzelmeket sem viszünk bele.

A jóléti társadalmakban nagyobb eséllyel van az embereknek elég pénzük arra, hogy igényeiket kielégíthessék. Talán azt gondoljuk, hogy bemegyünk a boltba, megvásároljuk a termékeket és már megyünk is tovább a dolgunkra. Ez azonban nem így van. Ahol több pénz van, ott nagyobb mértékben is költenek az emberek. Ráadásul olyan haszontalan árucikkekre is beneveznek, amely egyáltalán nem lenne szükséges, de van pénz, így akkor is megveszik, ha meglennének anélkül.

A nőkre mondják általában, hogy az élelmiszereken túl is sokkal nagyobb hajlamuk van arra, hogy több pénz költsenek ruhákra, cipőkre, és számos haszontalan terméket megvesznek azért is, hogy az otthont még hangulatosabbá tegyék. A férfiak is így tesznek, és a ruházati cikkeken túl őket jobban érdeklik a technikai vívmányok, valamint a különböző járművek, így ők hajlamosabbak arra több pénzt kiadni.

Akár a saját környezetünkben is ismerhetünk olyan személyeket, akikben olykor eluralkodik a vásárlási vágy. Persze, ha van miből, úgy még csak hagyján a dolog, de vannak, akik olyan vásárlásfüggők, hogy a hitelkártya keretüket jócskán túlhaladva pazarolják a pénzt olyan termékre, amely egyáltalán nem létszükséglet. Még aki nem is sorolható a vásárlásfüggő kategóriába, az is felismerheti magán azokat a jegyeket, amiket egy-egy stresszes helyzetben megél. Ilyenkor sokunk ajándékozza meg magát valami olyannal, amire már vágyott, de mégis visszafogta addig magát. Egy feszültségekkel teli helyzet azonban arra sarkallhat minket, hogy a stressz oldásának leghatékonyabb módszere az lesz, ha azt a terméket, akkor és ott megvásároljuk.

Ám nem mindig költünk haszontalanságokra. Amikor stresszes állapotba kerülünk, és boltba megyünk, vásárolhatunk több olyan kisebb értékű terméket, amely a stresszes állapotunk apránkénti csökkentéséhez járulnak majd hozzá. Feszült állapotunkban a tudatalattink olyan termékekre irányítja a figyelmünket, amelyekkel problémákat oldhatunk majd meg, vagyis csavarhúzó, tisztítószerek. Ha azt hitted, hogy az emberek zöme csokiba fojtja feszültségét, tévedtél.

(Forrás: marmalade.hu | smithsonianmag.com, dmn3.com, mnn.com/képek)