Jump to content

Dönts okosan, de hogyan?

2017. 08. 20. 17:00

Hányszor, de hányszor kerülünk választási helyzetbe. Hol kisebb döntéseket kell hoznunk, hol az egész életünkre kihatót, de naponta választásra kényszerülünk. Hogyan tudod eldönteni, hogy melyik a jó választás, hogyan döntesz helyesen?

Már a reggeleket azzal indítjuk, hogy döntéseket hozunk. Melyik ruhát vedd fel? Melyik ruhát vegye fel a gyermeked, mit reggelizz, kerékpárral, gyalog, autóval menj dolgozni? Aztán persze bemegyünk a boltba, ahol a vásárolni kívánt termékek közül van drágább és olcsóbb kivitel is. Gyermekként még a szülők döntenek számos dologban, de ahogy haladunk a felnőtt kor felé, már a fiatalnak illene tudni, hogy melyik egyetemre, főiskolára szeretne jelentkeznie, milyen szakmát szeretne kitanulni. Később döntünk kapcsolatokról, együttélésről, házasságról, mikor vállaljunk gyerekeket, és még sorolhatnánk. Döntünk politikai, a társadalomra kiható kérdésekben is egy választás során, egyszóval folyton választunk, döntünk.

Ha valami nem úgy sikerül, mint ahogyan terveztük, akkor szidjuk magunkat, hogy a másik lehetőséggel kellett volna élni. Vagyis akkor hozunk jó döntést, ha jó eredményt elértük a döntésünknek hála? A döntéshez szükségesek választási lehetőségek, minimum kettő. Ha ezeket össze lehet hasonlítani, akkor dönteni is tudunk. A döntéseinknek a jövőre nézve van jelentősége, így egy kicsit jósolunk is, amikor döntünk. A legjobbra törekvés nagyobb kockázattal jár. Ha döntéseink során egy olyan megoldási lehetőség kínálkozik, amely már elég jó, de még nem a legjobb, a legjobbhoz eljutni viszont nagy kockázattal jár, meg kell elégedni az elég jóval is.

Habár nem látjuk a jövőt, és igyekszünk a biztosra törekedni, ezért élet- és lakásbiztosítást kötünk, hogy megóvjuk egészségünket és vagyonunkat egyaránt, de ugyanakkor bennünk van a kockáztatás is, hiszen lottót, kaparós sorsjegyet vásárolunk, tehát kockáztatunk.

Az, hogy egyes dolgokra hogyan nézünk, az függ annak reklámjától, csomagolásától, egyéni megítélésétől. Ha tetszetős, akkor nézhetünk arra nyereségként, ha nem úgy látjuk, akkor nem érdekel és nem is foglalkozunk vele.

A döntéseinket nem olyan egyszerű meghozni akkor, ha bonyolult, ha több mindenből lehet választani, és mindegyik választási lehetőség ígéretes. Ahogy nő a választás bonyolultsága, úgy egyre nehezebb a döntés meghozása is. Sokan megörülnek, ha egyszerre több lehetőség közül lehet választani, mert az nagy szabadságot ad, de valójában a több lehetőség közül választani nyűgösebb.

Nem mindenki lát a jövőbe, ezért a döntéseinkben vannak rizikók. Mi a helyzet a megérzésekkel? Ha komoly döntést kell meghoznunk, és vannak megérzéseink, akkor hagyatkozhatunk azokra? Az agyunk igyekszik a lehető legegyszerűbben megoldani a feladatokat, ezért eszközöket kínál. Emiatt is érdemes az intuíciókra hagyatkozni, és ha tényleg jó döntést hozunk ezáltal, akkor még inkább fokozódik az elégedettségünk. Ez nem jelenti azt, hogy ha megérzéseink által választunk, akkor nem tévedhetünk, és garantáltan jól járunk.

A döntéshozás járhat izgalommal, szorongással, örömmel, félelemmel és akár még szégyenkezhetünk is amiatt. Ezek az érzések ugyancsak hatnak döntéseinkre. Ha kritikusan, nyitottan állunk döntéseink előtt, hallgatunk megérzéseinkre, elemezzük a fennálló lehetőségeket és abból választjuk ki a legjobbnak tűnőt, esélyünk van a jó döntés meghozására.

(Forrás: marmalade.hu | vision.org, lifehacker.com, giphy.com/képek)