Jump to content

Anyának születünk, vagy később leszünk azzá?

2017. 08. 08. 17:00

Anyává válunk akkor, ha világra hozunk egy gyermeket. A fizikai szétválással valóban megtörténik az, hogy életminőségünket megváltoztatva anyák legyünk, vagy már jóval korábban azzá leszünk?

A mai korban sokkal nagyobb dilemmát okoz, hogy valaki jó anya-e vagy sem. Régebben nem volt a nőknek ilyen gondolatai az anyasággal kapcsolatosan. Ma, amikor már számos dologról dönthetünk gyermekvállalás terén, annál több dilemmát is okoz. Van, akinek nehezebben megy megtalálnia magát az anyaszerepben. Az anyai ösztön létező fogalom, vagy azt tanulás útján sajátítják el a nők?

Az anyai ösztön olyan odaadó szeret és figyelem, amelyet az anya táplál gyermeke iránt, aki szüntelenül azon fáradozik, hogy gyermekét megvédje minden bajtól, jót csempésszen életébe.

Az újszülött baba védtelen, amikor a világra jön, nincs más dolga, mint sírjon, és az anyában felébred az ösztön, amikor meglátja babája szemeit, kerek fejecskéjét. Hormonok áradnak szét a testében és örök szerelemre gyúl az édesanya. Ez az ideális eset, ám vannak olyan friss anyukák, akik csalódottan néznek pici babájukra. Nem olyannak látják kicsinyüket, mint amilyenre számítottak, vártak. Ők azok, akik úgy néznek a nagyszülőkre, kórházi nővérkékre, mint az istenekre. Rutinnal veszik kezükbe az apró babákat, mintha mindig ezt csinálták volna. Való igaz, a tapasztalat is fontos ahhoz, hogy az anyaságban megtalálja magát a kismama. Még ha nagyjából sejti is egy várandós nő, hogy mi vár rá gyermeke születése után, minden nap tud újdonságot produkálni a gyermek. Az anyai ösztön kigyúlása még nem feltétele annak, hogy mindent és azonnal képes legyen egy nő megtenni gyermeke gondozásában.

A mai világban már szabályozhatjuk azt, hogy akarunk-e gyermeket, vagy sem. Sokan tesznek azért, hogy megvédjék magukat a nem kívánt terhességtől, mások pedig nagy pénzösszegeket mozgósítsanak azért, hogy végre gyermekük születhessen. Vagyis nagyon sokféle nő él, de egy amerikai szakember szerint csakis a gének döntik el, hogy valakiben megvan-e az anyai ösztön vagy sem. Megtalálták ugyanis azt a gént, amely felelős azért, hogy milyen lesz a viselkedése anyaként. Már régóta kutatják az anyai ösztön biológiai hátterét, de olyan nem létezhet, hogy egy nőből teljes mértékben hiányozzon ez a gén. Az viszont lehetséges, hogy ez a gén kétféleként teljesítsen. Van, akiben dupla fokozaton dolgozik ez a gén, míg másik esetében nem vagy csak alig teljesít. A genetikán túl, a terhesség során is termelődnek olyan fehérjék, amelyek az anyai ösztönért felelősek, így ha nincs is kimondottan anyai genetikai háttere, attól még érhetik agyát olyan hormonhatások, amelynek köszönhetően jó anyává válhat.

Azok a nők, akik még gyermektelenek, de vágynak babára, áhítozva néznek rá a környezetükben lévő apróságokra. Gondolataikban már játszanak azzal, hogy majd milyen lesz a saját babájuk, hogyan fogják nevelni. Ám a valóság nagyon más lehet.

(Forrás: marmalade.hu | godvine.com, illawarramercury.com.au, groupon.com/képek)