Jump to content

5 önbizalomnövelő tipp a mindennapokra

2017. 08. 08. 13:45

Jócskán szükség van a túléléshez a masszív önbizalomszintre, csak sajnos a veleszületett magabiztosság keveseknek adatik meg. Gyakorlatias és könnyen elsajátítható tanácsokkal viszont egy fokkal már jobb helyzetben vagyunk.

Az önbizalom fürge kis jószág, mert amilyen hamar jön, olyan hamar el is tűnik. Akinek születésétől kedve nincs kellő mennyiség az agyába kódolva, az bizony egyszer-kétszer megfogja tapasztalni az önbizalomhiány okozta mélyrepülést. Azonban ennek intervallumát jócskán csökkenthetjük néhány hasznos dologgal.

Állj ki magadért!

Ez az első és legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnod ahhoz, hogy önbizalmad hosszú távon fennmaradjon. Ugyanis, ha te nem teszed meg, senki nem fogja. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni, de ha valaki megsért, igenis add tudtára. Ellenkező esetben állandóan te leszel a lábtörlő.

Feedback

Mindenkinek szüksége van rá, még annak is, aki dúskál az önbizalomban. Viszont, aki ennek híján van, általában a dicsérő szavakat sem hallja meg, vagy ha mégis, nem hiszi el. A negatívumokra fókuszálás helyett, inkább vezess egy listát arról, hogy egy nap alatt mennyi pozitív visszajelzést kapsz. Meg fogsz lepődni, hogy hány dolgot engedtél el a füled mellett.

Mit tennél, ha nem félnél?

Unod a munkahelyed, nem megy a párkeresés, inkább lenyeled a békát, csak ne legyen konfliktus a haverokkal? Ez mind-mind olyan dolog, ami egy idő után porig rombolja a maradék önbizalmad csíráját is. Tényleg ezt akarod? Tedd fel magadnak a kérdést: mit tennél, ha nem félnél? Gondold át, mi lenne a döntés lenegatívabb hozadéka, és lépj!

A túlzott kritikus

Még a New York Times sem büszkélkedhet olyan kemény kritikusokkal, mint mi magunk. Olykor elképesztő szigorral hajtjuk végig magunkat a helyesnek vélt úton, ha pedig hibázunk össze dőlni látjuk a világot. Pedig, hibázni emberi dolog, és néha kell is, mert azokból tanulunk. Került el a túlzott önszigort! Ha valami nem úgy sült el, ahogy tervezted, lépj egyet hátra, és helyezd új kontextusba a dolgot: ha a barátnőddel történt volna ugyan ez, mit mondanál neki? Na, akkor azt mondd magandnak is!

Boldog vagy?

Ijesztő ne, de? De tulajdonképpen, miért ne érdemelnéd meg? A sok, sok rossz periódus után jónak kell következnie, és ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy élvezed. Ne azt várd, hogy mikor váltanak át a dolgok rosszba, mert ha csak arra fókuszálsz, egyrészről az összes csodálatos dolog felett átsiklasz, másrészről a viselkedésed is a gondolataidat fogja tükrözni, és az lesz a vége, amitől félsz. Tehát, élvezd, amíg lehet, utána úgysem lesz minden rózsaszín.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)