Jump to content

Vásárolunk, ha kell, ha nem

2017. 03. 26. 17:00

Gyakran nem csak azért veszünk meg termékeket, mert anélkül mi és háztartásunk sem tud meglenni. Sokszor az érzelmeink, olykor kényszereink is hatással vannak arra, hogy mi kerül a bevásárlókosarunkba.

Valószínűleg már mindenki érezte, hogy egy társaság, vélt vagy valós sérelem miatt kizárta onnan. Ez nagyon tud fájni, és ki gondolná, hogy ez a vásárlói magatartásra is kihatással van. Olyan termékeket kezd a társaságból kitagadott, elutasított személy vásárolni, amelyekkel megmutathatja a csapat tagjainak, hogy mit veszítettek azzal, hogy nem lehet a társaságban. A termékek egyfajta eszközként szerepelnek abban, hogy bebizonyíthassa, igenis a csapat tagja, odavaló. A termékek a kirekesztettség elleni eszközök is lehetnek, csakhogy amit vásárol, az válhat annak enyhítőjévé, hogy nem tartozik abba a közösségbe. Vagyis amit vásárolt lehet, hogy kárpótlásként fog lelkére hatni. Akik egy csoportból kiközösítettnek érzik magukat, nagyon vágynak a figyelemre, az emberi kapcsolatokra, ezért pedig mindent megtesznek. Főleg olyan termékeket vásárolnak, amelyeket valamilyen emberi személyiségjeggyel fel tudnak ruházni. Ha egy árut valamilyen formában kicsit is emberszerűnek tűnik az ilyen személy számára, akkor előnyben részesíti csak azért, hogy ne érezze magát annyira egyedül és kiközösítve.

A vásárlás sokszor ma már nem is a szükségletek kielégítésével társul. Vannak ugyanis olyanok, akik bolt láttán teljesen elveszítik a kontrollt. Az ilyen személyek olyan vágyat éreznek, hogy vásároljanak bármit, akár olyat is, amire egyáltalán nincs szükségük. Nem kell ehhez kényszeres vásárlónak lenni, hiszen mindenki került már olyan helyzetbe, hogy vacillált azon, hogy megvásárolja-e vagy sem. A jobb és bal vállunkon megjelent a kis ördög és angyal is, akik fülünkbe súgták, hogy nem szabadna megvenni, mert se keret rá, se szükség, de a másik csak azt szajkózza, hogy ilyen lehetőség nem lesz máskor, nem szabad otthagynunk. Ugye milyen ismerős? Ha ez számítana kényszeresnek, akkor nagyon sokan lennénk nagy pácban. Jellemzőbb az, hogy egyszer csak belekerülünk a vásárlás áramlásába és szó szerint visz az ár. A hirtelen felindulásból jött vásárlás jóval gyakoribb, mint a kényszeres.

A vásárlás nemcsak annak eszköze, hogy azzal olyan termékhez jussunk hozzá, hogy egy csoporthoz tartozhassunk, hanem belső feszültséget is old. A vásárlás gyógyírt jelenthet a szorongó állapot oldására. Egyáltalán nem olyan termékeket vásárol meg a vásárlásfüggő személy, amire szüksége van. Maga a folyamat az, amiben megszabadul némileg a negatív érzelmi állapottól. A kényszeresek sokszor a megvásárolt árut meg sem nézik, ki sem bontják a csomagolásból, mert egyáltalán nem okoz örömet számára maga a termék. Maga a vásárlás folyamata oldja a feszültséget, és a termékeket sokszor felhalmozza, gyűjti, elajándékozza.

(Forrás: marmalade.hu | combiboilersleeds.com, claytonwhiteshotel.com, parco-san-marco.com/képek)