Jump to content

A pluszért meg kell dolgozni

2016. 09. 15. 17:00

A puccos étterembe való ebédet vagy vacsorát csak nagyon különleges alkalmakkor engedheti meg az emberek nagy része. Inkább rendeznek egy grillpartit, vagy főznek bográcsban, és saját kertjükben, otthonukba szerveznek családi, baráti összejöveteleket.

Az otthoni kerti sütés és főzés nemcsak kellemes időtöltés lehet, hanem a családi és baráti rendezvényekre és együttlétre is kiválóan alkalmas. Habár mindent nekünk kell beszerezni, előkészíteni és megsütni vagy megfőzni, valamint a pakolás, a mosogatás is ránk vár, mégis olcsóbban jövünk ki, valamint nem várnak tőlünk borravalót sem. Egy étterembe tett látogatást a legtöbben mellőzni kénytelenek, hiszen az luxusnak minősül sokak életében. Tényleg különleges alkalom szükséges ahhoz, hogy arra szánjunk időt és plusz kiadást, hogy egy vendéglátó egységben fogyasszunk el egy vacsorát, és ha meg is tesszük, akkor figyelünk a választásunkra, a borravalóra. Nem jó hír ez a felszolgálóknak, hiszen az alapbérükön kívül ez a plusz juttatás a vendégektől, amely megnövelheti a fizetésüket. Ha sokkal jobban akarnak keresni, ha sokkal több plusz pénzre szeretnének szert tenni, azért valamit tenni kell. Hogy lehet, hogy a vendégek sokkal adakozóbbak legyen a gazdasági válság kellős közepén?

A pincéreknek vannak olyan viselkedési elemeik, amelyeket alkalmazva növelik annak lehetőségét, hogy borravalót, nagyobb borravalót kapjanak. A legáltalánosabb természetesen az, ha kedvesen beszélnek a vendégekkel és rámosolyognak. Fontos aspektus lehet, ha bemutatkozik a pincér, hiszen még emberibbé válik a vendég és a dolgozó közötti kapcsolat. Ugyanilyen közvetlen hatást válthat ki az is, ha a vendég mellé leguggol a pincér akkor, amikor valamit részletesebben meg szeretnének beszélni. Nem mindegyik látogató kedveli az ilyen viselkedést, de általában a rutinosabb felszolgálók megérzik, hogy kivel lehet ilyenfajta kapcsolatot létesíteni. Ha a pincér leguggol vagy lehajol vendége közelébe, akkor a szemkontaktust is könnyebb felvenni, valamint egyenrangú félként kezelik egymást. Könnyen lehet, hogy a kiszolgálás közben beszélgetésbe elegyedik a pincér és a vendég. És ha ilyen kellemes kontaktus alakult ki, sokkal nagyobb esélye van a nagyobb borravalónak is.

Ha pedig étterembe megyünk étkezni, akkor plusz költségként számolni kell a borravalóval is, hiszen ez a társadalmilag elfogadott szokás. Az emberek nem szeretnek ezektől eltérni, vagyis meg akarnak felelni azoknak az elvárásoknak, amelyeknek adott helyzetben meg kell felelniük. Mivel mindenki számára ismert, hogy étteremben való étkezéskor bele kell kalkulálni a borravalót is költségként, ez automatikussá és egyértelművé válik az emberek számára.

(Forrás: theguardian.com, smallbiztrends.com, thoughtcatalog.com/képek)