Jump to content

Fatörzsek, iskolapadok, füzetek margójának lakói

2016. 09. 14. 19:00

Gyermekkorunkban megtanulunk szívet rajzolni. Némelyik kicsinek az óvodában is piros szívecske lesz a jele, majd kiskamaszként a padra rajzolva tudatja a világgal, hogy szíve megtelt szerelemmel. Azt tudod, hogy miért olyan alakú a szív, amilyen?

Nemcsak lerajzolva tudathatjuk valakivel, hogy mit érzünk iránta, hanem az online világban is előszeretettel nyomjuk le megfelelő karakterekből, billentyűkombinációkból a szívet, de kezeinket összerakva is formázhatunk szívecskét. A szív a szeretet és a szerelem szimbóluma, de szinte minden kultúrában az életet, a lelket jelenti. Egykoron még a barbárabb időszakban az ellenség szívét el is fogyasztották azért, hogy a másik harcos erejét is magukba fogadják.

Talán az már ismeretes számodra is, hogy az emberi szívnek semmi köze ahhoz a formához, amelyet előszeretettel használunk. Miért ilyen formájú szívet használunk, amikor a miénk nem is így néz ki? Mihez hasonlít a szív szimbólum? Erre több teória is van. Az egyik szerint a krokodil szíve ilyen alakú. Erre akkor derült fény, amikor az ókori egyiptomiak krokodilokat boncoltak fel, és ennek a hüllőnek valóban szimmetrikus szív alakú szíve van. Mások úgy vélik, hogy a tehén szívéhez hasonlatos, arról mintázták. Vajmi kevés hasonlóság van az általunk használt szív jelkép és a tehén szívének formája között. Többen eredeztetik a női szeméremdomb vonalának hasonlóságához. Ezek mind csak teóriák, de a katolikus egyház szerint a XVII. században már használták, amikor egy apácának látomása volt és a szívforma megjelent. Talán már jóval korábban használták a szív szimbólumát, amellyel a szerelem és az ahhoz szorosan hozzátartozó szexualitást fejezték ki. Egy ősi pénzérmén ugyanis szív ábrázolást találtak, amely nem is a szívet, hanem egy már kihalt növény magját mutatta. Ezt a növényt már a korai időkben fogamzásgátló hatása miatt használtak.

Az egyik legfontosabb szervünk kétségtelenül, de egyáltalán nem stilizált szív alakú. A szív sok kultúrában és vallásban a lélek helyéül szolgál, és a szívben kapnak helyet az ember érzelmei is. A Bibliában a szív adja a szentlélek helyét, a kereszténység szerint a Megváltót jelképezi. A tradicionális szívábrázolás szerint ez a szimbólum piros vagy vörös színű, amely egyértelműen a vérre utal. De a piros szín jelenti az érzelmeket, a szerelmet, a szenvedélyt is.

Tini korunkban szinte egyikünket sem került az el, hogy valahova nem rajzoltunk, véstünk volna szívet, amelyet nyíl szel keresztül. Azt azonban kevesen tudjuk, hogy ez a szimbólum a reneszánsz korból származik, és a szerelem erejét jelképezi. A nyíllal átlőtt szívhez az a szöveg tartozik, hogy a szerelem mindent legyőz.

(Forrás: kids.nationalgeographic.com, 22memeinternet.blogspot.com/képek)