Jump to content

Halasan jó az élet

2016. 05. 30. 19:00

Hobbi, kikapcsolódás a horgászat. A nyugodt környezetben, mégis izgalommal teli a hangulat sokak hobbijává teszi. Ezen túl a halból készült ételek a legegészségesebbek közé tartoznak. Karácsonykor kimondott kedvenc és szokás is halételt tálalni.

Fogyáshoz, diétához az egyik legkiválóbb alapanyag a hal. Egészségtudatosként is kiváló étel, pláne, hogy tudományos vizsgálatok is bizonyítják, hogy kimondottan egészséges táplálék.

A magyar gasztronómiában nagyon sok halétel szerepel, elméletben viszonylag sűrűn kerül az asztalra hal, a horgászat pedig sok férfi kedvenc időtöltése, a gyakorlatban azonban az derült ki, hogy nem is fogyasztunk olyan sűrűn halat, mint amennyit mondunk, mint amennyire szeretjük. Némi növekedést mutatnak a statisztikai adatok a halhús fogyasztását illetően, de ez még mindig nem az, mint amit hangoztatunk.

Kiváló ételek készíthetők halból, sokféle fogásba be lehet illeszteni. Tudjuk is ezt régóta mi emberek. Már az ősi Kínában is a várandós nők és kisgyerekek számára javasolták a hal húsát. A magyar ősi ételek között is szerepelt a hal, és a feljegyzésekből az is kiderült, hogy nálunk is felismerték, hogy szoptatós anyukáknak kimondottan érdemes több menyhalmájat fogyasztani a bőséges tej érdekében. A menyhalnak nemcsak a mája áldásos, de azt epével keverve szembetegségre is használták. A csukamájolaj ismert, korábban a beteges, sokat köhögő gyermekkel ezt az olajat itatták. A csuka fogait is felhasználták gyógyításra, hiszen a fogak porrá zúzása után azt torokgyógyításra, megfázás ellen használták.

Tudományos vizsgálatokkal azt bizonyították, hogy egyes halak húsának fogyasztása megakadályozza, hogy a vastagbélben kialakulhasson a kóros sejtburjánzás. Ugyanúgy bizonyították, hogy rendszeres halfogyasztással csökkenteni lehet a mellrák és a prosztatarák kockázatát. Arról meg már tudunk, hogy a hal milyen jó hatással van az agyunkra. Főleg, ahogy idősödik az ember, a több halhús evés hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé veszítsünk emlékezetünkből a kor haladásával, és csökkenthető az Alzheimer-kor kockázata is. Bizonyos halfajok húsa gyulladáscsökkentő hatással is bír, valamint enyhíthetik az ízületi fájdalmakat is. Gyerekeknek is ajánlott a hal fogyasztása, ugyanis akik ezt gyakran teszik meg, kisebb az esélyük arra, hogy asztmásak legyenek.

Rendkívül kedvező formában tartalmazza a hal az emberi szervezet számára nagyon fontos aminosavakat. Tartalmaz A-, B-, D- és E-vitamint és ásványi anyagokat is. El ne feledkezzünk az omega-3-6-ról, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek és a hal a lehető legjobb formájában tartalmazza ezeket a telítetlen zsírsavakat. A szív- és koszorúérrendszeri betegségek elleni küzdelem hatékony étele a hal. Érdemes beépíteni az étrendünkbe több halat. Hosszútávon is megéri.

(Forrás: livemint.com, thesun.co.uk/képek)