Jump to content

Különbségben az egység

2016. 05. 15. 19:00

Az emberek különbözőek. Nemcsak külsejüket tekintve, de gondolkodásban, identitásban, vallási és politikai hovatartozásban is. Ezek azok a különbözőségek, amelyek nagy feszültséget kelthetnek és keltenek is.

A társadalom megosztottsága mindig jelen van, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségben. A különböző csoportokba való tartozásból adó feszültséget úgy lehet oldani, ha tudatosítják, hogy a több csoport alkotja az egész nagy közösséget. El kell fogadni, hogy nem vagyunk egyformák, de meg kell találni a közös identitást. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor a különböző csoportokba való tartozásból eredő feszültségek automatikusan megszűnnek. Gondolnánk mi, hogy ez így működik. A való világban is így működik?

A vizsgálathoz az amerikai politikát vették alapul, ugyanis markáns a demokraták és a republikánusok közötti ellentét. Arra voltak kíváncsiak, hogy ha az amerikai identitást hirdetik, mennyire fog a két oldal közelíteni egymáshoz. A kísérlethez egy pszichológusok által összeállított újságcikket olvastattak el egyetemi hallgatókkal. A cikk főszereplőjét az egyik írásban republikánusként, a másikban természetesen demokrataként tüntették fel. Volt egy harmadik változat, amely függetlenítette magát a politikai hitvallástól, hiszen a legfontosabb, hogy amerikai, vagyis az amerikai identitást erősítette. Miután a fiatalok elolvasták az újságcikket, válaszolniuk kellett néhány kérdésre, például hogy ők maguk melyik irányzathoz tartoznak, és hogy mennyire értenek egyet a leírtakkal.

Azok, akik a cikk szereplőjével azonos politikai oldalt képviseltek, egyáltalán nem volt jelentősége az amerikai identitásnak. Ott viszont, ahol más-más oldalon állt a cikkben lévő személy és a vizsgálat alanya, akkor a közös identitás kiemelése még inkább eltávolította a másik politikai oldaltól a fiatalt. Teljesen mindegy volt, hogy ki melyik oldalon állt, de ha nem egyforma érdekeltséget mutattak, akkor az amerikaiság gondolata csak még nagyobb távolságot eredményezett.

Az amerikai politikától elvonatkoztatva igaz ez bárhol. Ha nagy horderejű különbség áll fent, és nagy jelentőségű kérdéssel hozakodik valaki elő, akkor lehet, hogy nem csökkenti a feszültséget, hanem felkorbácsolja azt. Egyáltalán nem biztos, hogy az ellentétes csoportok tagjai megértik a másik gondolkodásmódot, hanem megerősödik bennük az, amiért az adott közösséget képviselik.

(Forrás: armsreliability.com, ideas.darden.virginia.edu/képek)