Jump to content

Kevés alvás is elég, de nem mindig és nem mindenkinek

2016. 02. 22. 18:00

Jól tudja mindenki, hogy az alvásnak milyen fontos szerepe van életében. Nem véletlenül alusszuk át nagyjából a fél életet. Azonban nem mindenkinek egyforma az alvásigénye. Az biztos, hogy egy esős, nyűgös nap reggelén még az is szívesebben időzne az ágyban, aki amúgy megelégszik a napi 4-5 órával.

Az ismert, hogy nem vagyunk egyformák, ahogy az alvásra felhasznált óráink sem azonosak. Az alvást kutatók azt javasolják, hogy a 18-64 év közötti korosztályszámára napi szinten ajánlott a 7-9 órás alvás. Azonban vannak olyan adatok, amelyek azt mutatják, hogy híres emberek, olyanok, akik valamiben igen nagy sikert arattak, tudásukkal hozzájárultak a tudomány fejlődéséhez, ennél jóval kevesebb időt szántak holmi alvásra. Egy felmérés szerint, amelyben közel ezerötszáz felnőtt ember alvási adatát vizsgálták az derült ki, hogy a legkevesebbet a PR részlegen dolgozók alszanak. A legtöbb alvás a politikusoké volt. Míg az PR-osok némelyike alig alszik napi négy órát, addig a politikusok akár közel tíz órát is magukénak tudnak naponta. Nikola Tesla, a fizikus, feltaláló, villamos- és gépészmérnök annyira pörgött, annyira tevékeny volt és ehhez képest annyira kevés volt az alvási igénye, hogy nem is fordított erre a tevékenységre naponta két óránál többet. Nem minden politikusra igaz az, hogy majdcsak tíz órákat alszik naponta, ugyanis Barack Obama, az USA elnöke csak hat órát tölt alvással, míg az olasz Berlusconi még kevesebbet, négy órát. És ott van a kevés alvás igénylő brit egykori államfő, akiről ismeretes volt, hogy négy órát aludt minden nap.

Természetesen nem attól lesz valaki híres, feltaláló, politikus, vagy magas beosztású személy, mert keveset alszik. Ez teljesen egyedi és egyéni beállítottság, ugyanis van, akinek nem elég a kevés alvás. Annyira nem elég, hogy ha nem piheni ki magát, annak súlyos következménye is lehet. Betegségek, koncentrálási zavarok léphetnek fel, ami éppen a karriert is befolyásolhatja.

Akinek kevés az alvási igénye, annál a személynél is kiütközhet a fáradtság, és olykor ők is többet alszanak a megszokottnál.

Az esős, nyomasztó, vizsgáktól, felelésektől, munkahelyi stressztől feszült hangulat szinte kötelező vonzata, hogy álmosnak érzi magát az ember. Erre pedig legjobb gyógyír maga az alvás. Természetesen nagyon sokszor nem lehet ezt kivitelezni sem az iskolában, sem a munkahelyen. Bebizonyították, hogy napi fél órás szunyókálás annyira helyre billentheti a szervezet egyensúlyát, hogy a feszültség és a stressz oldódik, az immunrendszer is jobban működik. Még ha éjszaka valamilyen oknál fogva keveset is tudtál aludni, munka után, iskola után nem árt fél órára ledőlni, fél óra múlva pedig a hormonok és a fehérjék szintje visszaáll a normál szintre.

(Forrás: stevenaitchison.co.uk/kép)