Jump to content

Az idősek tanácsait fogadd meg

2016. 02. 10. 19:00

A hosszú élet titkáról leginkább azok tudnak hiteles információval és tanáccsal ellátni, akik már korosak, de még mindig aktívak, egészségesek. A mai világban ez egyre ritkább, hiszen a technika fejlődésével sem biztos, hogy arányban van az emberek életkorának hosszával.

A tudást és a bölcsességet már fiatalon is magunkénak tudhatjuk. Legalábbis úgy gondoljuk, ám rá tudunk csodálkozni arra, hogy a hajlott hátú, idős emberek mennyi mindent tudnak, milyen logikus rálátásuk van a világra attól függetlenül, hogy lehetséges se érettségi bizonyítványuk nincs, se diplomájuk. Az igazi bölcsesség valóban a korral jár? Annyi biztos, hogy van mit tanulni az öregektől. Biztosan a te környezetedben is élnek olyan idős emberek, akikkel alkalmanként szoktál beszélgetni. Sokszor emlegetik, hogy az ő idejükben máshogy volt. Valóban máshogy volt nagyon sok minden, azonban vannak olyan dolgok, amelyek azóta sem változtak, és érdemes meghallgatni őket. Némelyik tanács közhelynek tűnő. Már-már annyira, hogy el is megyünk mellette, és nem foglalkozunk vele, pedig az ilyen semmitmondó kijelentések, mint élvezd a pillanatot, igencsak nyomatékosak. Akkor tudja meg igazán ezt az ember, ha már lehetőségei korlátozva vannak kora, egészségügyi állapota miatt. Tehát meg kell ragadni a lehetőségeket, amíg van. Ha tálcán kínálja az élet, fogadd el. Használj ki minden alkalmat a megtapasztalásra, az élmények átélésére. Értékeld, hogy fiatal vagy és a kínálkozó lehetőségeidet ne hagyd ki.

Fiatal korban nem igazán gondolkodik az ember azon, hogy testével óvatosan bánjon, hiszen az gyorsan regenerálódik. Ha már fiatalabb korodban tudatosan odafigyelsz az egészségedre, a testedre, hidd el, hogy idősödő fejjel áldani fogod magad ezért.

Az élet nem játék, de úgy kell élni, hogy abba ne haljunk bele idő előtt. Nem szabad mindent túl komolyan venni. A munkára éppen így kell sok esetben tekinteni. Pedig karrierorientált világot élünk, de olykor a munka csak annyira kell, hogy a szükséges anyagi háttér biztosítva legyen. Egy magasabb, áhított pozíció elérése sem biztos, hogy megadja azt az érzelmi kielégülést, amelyet vártunk. Dolgozz, legyen munkád, de ne a pénz hajkurászása tartson életben. Számos jó dologhoz egyáltalán nincs szükség a pénzre, de ezeket meg kell találnod az életedben. A szeretet, a barátok, a család, az együtt töltött idő, a közös játék, a beszélgetés, a séta, az ölelés, a csók mind olyan, amelyet ingyen adunk és kapunk.

Legyenek céljaid, de ne vágyj elérhetetlenre. Reális célokat tűzz ki magad elé. Arra pedig ne legyél irigy, ha valakinek több mindene van. Ne a tárgyak uraljanak, ne azok alakítsák életed minőségét. Adj hálát azért, amid van, amit elértél!

(Forrás: womenshealthmag.com/kép)