Jump to content

Nevettél ma már? Nem? Kár!

2015. 11. 07. 12:00

Amikor egy vicces történetet meghallunk valaki szájából úgy, hogy által csak még humorosabban kerül terítékre, feltör belőlünk a nevetés. Ez a feszültség olykor olyan mélyről tör magának utat, hogy csak később döbbenünk rá, mennyire régen nevettünk ilyen szívből, önfeledten, hangosan.

Nem csak mi tesszük szóvá, hogy jól esett a hatalmas nevetés, hanem tudományos kutatások alátámasztják azt, hogy mennyire kedvező hatással van a nevetés az emberi szervezetre. Egy kiadós nevetés után nemcsak a szánk, az arcunk és a hasunk zsibbad el, hanem elfeledkezünk testi és lelki bajainkról. Legalábbis arra az időre. Ha nem is múlnak el gondjaink, bajaink, de a panaszok csökkenhetnek. A nevetéshez rajtunk kívül nincs másra szükség, vagyis a legkisebb költségeket igénylő, mégis igen hatásos terápia minden problémára.

Él az Andokban egy indiáncsoport, akik minden anyagi javak megléte nélkül, nagyon szerény körülmények között élnek, mégis sokat nevetnek. A Föld más vidékein is élnek emberek, aki jól tudják, hogy a nevetés gyógyít és megelőz. A sokat nevetők körében ismeretlen a szívbetegség, a cukorbetegség. A nevetés egyezményes. Mindegy, hogy ki honnan származik, mindenki a világon egyformán görbíti a száját mosolyra. A mi világunkban, a mi kultúránkban nem mindennapos a nevetés, hiszen egész nap dolgozunk – ez a jobbik eset, hiszen akkor nem vagyunk munkanélküliek ¬–, aztán az otthoni teendők kötnek le. A nevetés nem állandó látogató a családok körében. Pedig már csecsemőkorban megfigyelhető a nevetés, ráadásul jóval korábban, mint a beszéd. Az újszülöttek mosolygása még a felnőtteket is lefegyverzi és mosolyra készteti. Igazi kacagást, nevetést a babák négy hónapos korok körül produkálnak, és mindezt szívből, göndör kacajjal, és látszólag a semmi miatt képesek produkálni. A videómegosztó portálokon számtalan babás-kacagós videó kering. Ha egy felnőtt végignézi, szinte garantáltan mosolyt és nevesét vált ki belőlük is.

Lehet nem is sejtetted, de a nevetés minden szervünkre hatással van. Szabályozza az anyagcserénket, gyulladáscsökkentő hatású, erősíti az immunrendszert, csillapítja a fájdalmat, egyértelműen oldja a bennünk megbújó feszültséget. Ez mind nagyon szép, de ha nincs okunk, akkor késztetést sem érzünk rá, hogy nevessünk. Azonban az agyunk rávehető arra, hogy boldogsághormonok termelésével valóban jókedvre derítsen minket, csak erőltetetten el kell kezdeni a nevetést. Furcsa helyzet ez, mert a semmi miatt kell nevetni, de ha elengeded magad otthonodban és nevetni kezdesz, az erőltetett tevékenység egy idő után átvált valóságos nevetésbe. Már léteznek nevető, vidám tanfolyamok, ahol szó szerint a nevetést tanulják, hogy átprogramozzák az agyat és a nevetés gyógyerejével egészségesebb, boldogabb emberekké váljunk. Nem kell tanfolyamra járni, elég, ha otthonodba viszed be a mindennapos mosolyt.

(Kép forrása: mnn.com)