Jump to content

Tea mindenkorra, minden ízben

2015. 10. 22. 16:00

Itt az ősz, de már csontjainkban érezzük, hogy ez csak előszele a fogcsikorgató hideg beálltának, a télnek. Ilyenkor eltesszük a nyári ruhákat és előtérbe kerülnek a vastagabb darabok. A jeges teát forró teára cseréljük.

Már nem a hűtött italokra gondolunk a nyirkos és fázós napokon, hanem minden vágyunk, hogy valami belülről is melegítsen. Több megoldás is van erre, de a legjobb és legáltalánosabb, ha főzünk és iszunk egy csésze meleg teát. A náthás, megfázós időszak is beköszöntött, úgyhogy az ilyen napokon még inkább hangsúlyos szerephez jut a tea. Mézzel és citrommal igazi gyógyír a betegnek. Ma már annyi teából választhatunk, hogy szinte nehéz a döntés. A fekete és zöld teán túl már régóta szerephez jutottak a gyümölcsteák. Gondolj csak az erdei gyümölcsösre, a barackosra, a dinnyésre, az epresre. Már ezeket is unod?

Még mindig számításba jöhetnek a gyógyteák, amelyek amellett, hogy meleg italok, még az egészségedre is kedvezően hatnak. Csak tudni kell, hogy melyik gyógynövény mire használható. Herbáriában és drogériában beszerezhetők, a leírás pedig tartalmazza, hogy mire van jó hatással. Eleged van a kamillából és a csipkebogyóból? Nem is vagy beteg csak melegségre és különleges ízre vágysz? Létezik néhány igazán érdekes íz.

Az egyik ilyen a matcha tea, amely Japánból származik. Ez az őrölt tea, több koffeinnel van megáldva, mint maga a kávé, tehát csak óvatosan vele. Emiatt persze a szervezetre is pont olyan hatással van. Reggeli italként teljesen megfelelő. A mate tea hatása is hasonló, ugyanis élénkíti az agyat matein tartalmával. A leveléből készült tea az idegrendszerre is hatással van. Hölgyeim! Ismeritek az oolong teát? Nem? Ideje lesz bemutatkoznotok egymásnak, főleg akkor, ha éppen meg szeretnél szabadulni néhány kilótól, hiszen az oolong ebben is segít. Nem mellesleg az íze sem utolsó, hiszen kicsit gyümölcsös, zamatos, különleges. Egy próbát megér. Tudjátok, a szépségért szenvedni kell, de hátha az oolong teával a fogyás nem szenvedés lesz.

A tea olyan, mint a fagyi. Manapság már mindenféle ízűt megtalálhatunk. Ha már valóban a könyöködön jön ki a fekete és a zöld tea, akkor próbáld ki mondjuk a tiramisus teát. Igen, ilyen is van. Tejjel felöntve igazi különlegességet kapsz. Karamelladarab, kávé, kamilla virága, csokoládé, joghurtgranulátum. Pikáns összetétel az ízek tesztelőinek.
A csokis, kávés tea sem utolsó. Egy teában benne van a nassolni való is. Létezik csokis, tejszínes, kávés és csokitortás tea is.
A málnát, szedret tartalmazó tea nem is lenne olyan különleges, de a bogyós gyümölcsök együttes hatása rumos ízt kölcsönöz a forró italnak, rum nélkül. Még eperdarabok is vannak a ebben a teában.
Ha még nem kaptál eleget a különlegességből, akkor ki kell próbálnod a chillis teát. Nevéből érezhető fűszeres volta, a chilli és a vadcseresznye megbolondítja ezt a teát.

(Kép forrása: livestrong.com)