Jump to content

Szedj somot, csak jót (t)eszel

2015. 08. 30. 10:00

A gyógyászatban mindig nagy szerepe volt a gyógyhatású növényeknek. Hiába vannak modern gyógyszerek, sokszor választják ezek mellé a természet erejét. Egyes növények sokkal inkább a köztudatban vannak, ismeri hatásukat szinte mindenki, míg néhány növény a feledésbe merült. A somról is ritkán hallunk.

Bizonyítékok szolgálnak arra, hogy az őskorban élt emberek építményei körül is som volt. Fájából vadászathoz használt eszközt fabrikáltak, majd harci eszközök készítésére használták fel. Használták ostor nyeléhez és sétapálcához is.

A húsos som őshonos növényünk. Ez a fanyar, piros, hosszúkás gyümölcséről ismert növény augusztusban érik. Az érett gyümölcs kellemes ízű, de azt inkább a bokor alján kell keresnünk, ugyanis érése után lehullik. Ami a bokron marad, az valóban jóval savanykásabb. A népi gyógyászat a hasmenéses megbetegedésekre használta, mert magas csersavtartalmának köszönhetően összehúzó hatása van. A vérhas gyógymódja is a som volt.

A som alapfaján kívül több fajtája is megtalálható, amely a nemesítésnek köszönhető. Kemény fája miatt jó alapanyaga volt a régebbi időkben is a szerszámnyeleknek. Ez a növény ma is megtalálható kertekben, de parkok díszcserjéjeként is pompázik. Tavasszal a som virágzik elsőként. A téli hideg időszak után igazán jóleső látvány a szemnek. Habár életének első éveiben nem sokat mutat magából a som, később annál többet ad mind esztétikailag, mind gyümölcsét tekintve.

A somot többféleképp hasznosítani lehet. Ha a pocakunkra gondolunk, akkor készíthetünk belőle szörpöt és lekvárt is. Savanyítva vadhús ételekhez nagyon finom, de bor is készülhet belőle. Azt mondják, hogy minden gyümölcsből lehet pálinka, vagyis a somból is. Ha begyűjtjük a termést, érdemes mihamarabb elfogyasztani vagy felhasználni, mert gyorsan tönkremegy. Aszalt gyümölcsként sem utolsó.

Gyógynövényként magas kálium és antioxidáns tartalma miatt hasznos növény. Némelyik somfajtában még magasabb a kalcium és a fenol tartalma is, emellett pedig C-vitamin is jócskán van benne. Már említve volt, hogy a népgyógyászat hasmenés ellen alkalmazta, amely magas pektin tartalma miatt lehetséges. Gyomorrontásra egyaránt jó gyógyír.

Az 1989 óta védett som termését érdemes megkóstolni és lehetőség szerint gyűjteni, fogyasztani.

(Kép forrása: ayancikasagikoy.com)