Jump to content

Reflexzóna masszázzsal az egészségért

2015. 08. 06. 12:00

A reflexzóna nem más, mint a kéz és a láb és egyéb reflexzóna (pl. fül) masszázsa. És vajon ki ne vágyna egy munkától, melegtől megterhelő nap után ilyen kényeztetésre? Azon kívül, hogy jól esik izmainknak a végtagok megmozgatása, jó hatással van az egészségre.

Már valószínűleg az őskori emberek is ismerték az egészségmegőrzésnek ezt a fajta módját, de az biztos, hogy Kínában és Indiában már a kéz és a láb pontjainak nyomását alkalmazták évezredekkel ezelőtt. Az egyiptomi kultúrából maradt is fent sírfestmény, amelyen reflexológiás kezelésben részesítették a betegeket.

A XVI. századi firenzei művész, Benvenuto Cellini is végtagjaira irányuló nyomásokkal kezeltette magát. Egy amerikai orvos pedig az indiánok ősi gyógymódjai között is rátalált a reflexológiára. Eunice Ingham, amerikai masszőrnő pedig a kéz és láb masszírozására egyedi és új fogást fejlesztett ki, amelyet Ingham-féle módszernek neveztek el.

Ez a fajta masszázs a kéz és a láb masszírozásával befolyásolni képes a nem megfelelően működő szerveket. A reflexzóna masszázst akkor alkalmazzák, ha a szervezet saját szabályozó rendszere megfelelően működik. Szinte mindig alkalmazható, de mégis van, amikor nem ajánlott. Ilyen például, ha valamiknek láza van valamilyen fertőzés következtében, nyirokrendszere gyulladt, de üszkösödés és veszélyeztetett terhesség ideje alatt sem végezhető. Azonban még nagyon súlyos betegségek esetén is enyhíthetők, esetleg teljesen meg is szüntethetőek a tünetek ezzel a kezeléssel.

A reflexológus első alkalommal kitapogatja a páciens reflexzónáit, így méri fel az egészügyi állapotot. A pontok végigtapogatásával a szakember megtalálhatja az elváltozásokat. A beteg kikérdezésével és a saját tapasztalatainak összevetésével elkészíti a test reflexzónáit tartalmazó térképet, azon jelöli a páciensre vonatkozó kezelendő pontokat.

A reflexzóna masszázst önállóan is lehet, de kiegészítő kezelésként is szokták alkalmazni. A reflexzóna kiváló emésztőrendszeri problémák esetén, úgymint puffadás, hasmenés, székrekedés, gyomor- és epebántalom esetén. Kiegészítő kezelésként jó a szívritmuszavarra, a szívgyengeségre, önállóan pedig a visszérre, az aranyérre és az érelmeszesedésre is. Légzőszervi megbetegedéseknél is önálló gyógymód és kiegészítő is lehet. Orvosolhatók a felső légúti gyulladások, a köhögés, az asztma, a hörghurut, az arc- és homloküreg gyulladásnál is. A kóros soványság vagy kövérség, a cukorbetegség és a köszvény is kezelhető reflexzóna masszázzsal. Magas vérnyomás, allergiás betegségek, daganatos betegségek kiegészítő kezelése lehet és jó immunerősítő.

(Kép forrása: en.wellnesshotels-suedtirol.net)