Jump to content

Szülés utáni depresszió –apáknál is!

2015. 06. 05. 11:16

Nem csak az édesanyák hangulata van veszélyben kisbabájuk születése után, figyelmeztetnek brit szakemberek. Az apákra is nagy nyomás helyeződik, ugyanis őket az anyagi helyzetük feletti aggodalom és a csemetéjükkel hasznosan együtt töltött idő hiánya stresszeli leginkább.

Az oxfordi egyetem kutatói megállapították, hogy az édesapák is szenvedhetnek szülés utáni depressziótól, ami a kedélybetegségen felül azt is megakadályozza, hogy szoros érzelmi kapcsolatot tudjanak kialakítani a csecsemőjükkel.

Az apákra ugyanis inkább mint kenyérkeresőre számítanak, aki eltartja a korábbi színvonalon a családját, és keveseknek adódik arra lehetősége, hogy a feleségével vállvetve, hasonló módon láthassa el a szülői feladatokat, azaz maga is kivehesse a részét az etetésből, vagy a pelenkázásból.

Ebben nem csak a társadalom, de maguk az édesanyák is hibásak, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy nem szívesen engedik át a terepet az apáknak, megtartva maguknak a kisbaba körüli feladatokat és felelősséget. Ennek viszont az a következménye többek között, hogy az apák körülbelül 10%-a depressziós lesz a gyermeke születése utáni fél év során.

A kutatást végző szakember, Dr Anna Machin 15 édesapával készített interjúsorozatot egy nyolc hónapos időszak során, így folyamatában tudta megfigyelni az apák kedélyében végbemenő változásokat. Dr Machin úgy találta, hogy míg a beszélgetések legelején mind a tizenöt férfi optimista és lelkes volt, a gyerekeik születését követő hat hónap során a 15-ből már 6-nál tapasztalható volt valamilyen szintű depresszió. Egyiküknél ráadásul olyan súlyos volt ez a nyomott kedélyállapot, hogy fel kellett függesztenie a munkáját is.

A szakember tehát arra figyelmeztet, hogy nem csak az anyukákra, de az apákra is oda kell figyelni a gyermekük születése után, hiszen rájuk is óriási felelősség helyeződik. Ennek ellenére az egészségügyben nem elfogadott az apák ilyen szintű támogatása. A kisbaba megszületése ráadásul a házasságot is jelentősen megterheli. 

(Kép: dailyxy.com)