Jump to content

Ropogtatni érdemes!

2015. 06. 03. 11:18

Bár a dió- és mogyorófélék valóban magas kalóriatartalmúak, mindenképpen érdemes belőlük rendszeresen ropogtatni az egészségünk érdekében.

Bemutatunk néhány dió- és mogyorófélét, és azt is eláruljuk, miért érdemes őket fogyasztani!

1.- Pisztácia:

Akár fogyókúra alatt is rágcsálhatjuk, hiszen egy nagyobb marékban, egészen pontosan 49 darabban csak 160 kalória található. Gazdag antioxidánsokban, ezen felül tartalmaz potassziumot is, ami jót tesz az idegrendszerünknek. A kettes típusú diabétesz megelőzésében is komoly szerepe lehet a pisztáciának, ha heti rendszerességgel fogyasztjuk.

2.- Kesudió:

A harmónikus ízű, roppanós kesu kalóriatartalma a pisztáciáéhoz hasonló, tehát diétázóknak is ajánlható. Rengeteg réz van benne, ami jót tesz az idegeknek, csontoknak és az immunrendszerünknek is. Egy harvardi kutatás pedig megállapította, hogy heti egy maréknyi kesudió 25%-kal csökkenti az epekő kialakulásának esélyét.

3.- Mandula:

Kalóriatartalma alacsony, 23 darabban található 160 Kcal. Magas az E-vitamin, magnézium és kálcium tartalma, segít csökkenteni a vérnyomást, és nagyon jót tesz a csontozatunknak is. Egy vizsgálat szerint csökkenti a szervezetünkben a ’rossz’ koleszterint és a szívproblémákra való hajlamot.

4.- Makadámdió:

Jóval magasabb a kalóriatartalma, mint a fentieknek, 10 darabban 200 Kcal is megvan, ezért fogyókúra alatt csínján bánjunk vele! Ennek ellenére ne fordítsunk hátat a makadámdiónak, mivel tengernyi kálcium, vas, magnézium és cink van benne!

5.- Mogyoró:

21 darabban 178 kalória található, emellett temérdek mangán, E-vitamin, telítetlen zsírok, folsav –ezért terhes édesanyáknak különösen javallott a fogyasztása!

6.- Dió:

Talán ehhez a legkönnyebb itthon hozzájutni, ráadásul a dió számos nemzeti ételünk ízesítője, vagy épp főszereplője. Meg is érdemli a kitüntető figyelmet, hiszen. Bár kalóriatartalma magas, nagyon sok antioxidáns is van benne. Egy spanyol kutatás szerint pedig legalább olyan jót tesz az egészségünknek, mint az olivaolaj. 

(Kép: nutofthemonthclub.com)