Jump to content

Íme, az érzelmi stabilitás bizonyítékai!

2015. 05. 18. 20:23

Érzelmi stabilitásunknak számos jele lehet, és sokszor olyan tényezők is szerepet játszhatnak benne, amire nem is gondolnánk!

Az érzelmi stabilitás kapcsán az EQ és az IQ is, vagyis az érzelmi intelligenciánk és általános intelligenciahányadosunk is egyaránt mérvadó. Ha viszont objektív képet szeretnénk kapni arról, hogy magunkat valóban érzelmileg stabilnak mondhatjuk-e, érdemes mérlegelnünk az alábbi szempontokat.

Érzelmi állapotot kifejező szavak hatalmas tárháza

Bár életünk során sokan sokféle érzelmi állapotot megtapasztalunk életünk során, csak kevesen tudják pontosan megfogalmazni, hogy mit is éreznek. Az érzelmi állapotunkat kifejező szavak, a megfogalmazás különböző árnyalatai mind önismeretünk tükrei.

Kíváncsi vagy az emberekre

Teljesen mindegy, hogy introvertált vagy éppen extrovertált vagy-e. Ha érdekelnek a körülötted lévő emberek, ha kíváncsi vagy rájuk, ez szintén annak a jele, hogy érzelmileg stabil ember vagy, aki mások lelkivilágának felfedezését izgalmas feladatnak tartja.

Elfogadod a változást

Elvégre mi mást is tehetnél? Mivel először is ez fordul meg a fejedben, nem pedig az elutasítás, nyugodt szívvel és türelmesen várod, hogy mit tartogatnak számodra az új körülmények. Még ha kezdetben meg is rémülsz, végig tudatában vagy annak, hogy a változásnak rengeteg pozitív hozadéka is lehet.

Ismered az erősségeidet és gyengeségeidet

Lehet, hogy azt szeretnéd, hogy mindenki kedveljen. Persze belül tudod, hogy ez nem lehet mindig így, viszont ha tisztában vagy az erősségeiddel és gyengeségeiddel, már nem kell ilyeneken rágódnod. Ha tudod mi az, amiben jó vagy, és min kell még javítanod, olyan előnyökkel – és nem utolsó sorban magabiztossággal – rendelkezel, ami manapság nem adatik meg mindenkinek.

Jó emberismerő vagy

Ez abból következik, hogy izgalmas dolognak tartod mások megismerését. Ahogy egyre több embert ismersz meg, megismered a személyiségüket, karakterüket és azt is, hogy ez gyakran milyen szokásokkal, stílusjegyekkel párosul. A magabiztosságon túl olyan tudás kerül így a kezedbe, aminek bármilyen élethelyzetben hasznát veszed majd.

 

time.com