Jump to content

7 mód, hogy jó kapcsolatod vagy házasságod még jobb legyen

2015. 04. 14. 14:16

Egy kapcsolat vagy házasság fenntartása nem kevés munka, és nem kis feladat. A jó kapcsolat vagy házasságé pedig végképp nem. Ám van néhány olyan módszer és látásmód, melyek segítségével még mélyebbé, kielégítőbbé és boldogabbá teheted életedet párod mellett.

A különbségek erősítenek.
Minden ember különböző, így egy kapcsolatban sem létezhet két egyforma ember, nincs is ezzel baj. Az ellentétek sokszor vonzzák egymást, de hogy ez hosszútávon is működőképes legyen, egy párnak meg kell tanulnia együtt élni a különbségekkel. Akkor lesz igazán erős egy kapcsolat, vagy házasság, ha a különbözőségek segítik a másikat és a felek építenek egymás erősségeire és minimalizálják egymás gyengeségeit.

Légy nagyvonalú.
Legyünk őszinték, mindenkinek van olyan napja, maikor a másik az idegeire megy. Mindenkinek vannak olyan apró, bosszantó szokásai, melyek zavarják élete párját. Az igazán mély szerelem, kapcsolat és házasság azonban azon alapul, hogy az ilyen apróságokon nem akadunk fenn, hanem nagyvonalúan megbocsátunk… sőt nagyvonalúan észre sem vesszük az icipici bakikat. Teljesen felesleges minden alkalommal beszólni párodnak, ha széthagyja a zoknijait, mert nem ez a legfontosabb kérdés az életben.

Szolgáld a másik érdekeit is.
Egy jó házasságban vagy kapcsolatban a felek 50-51%-ban osztják meg az egymás közötti felelősséget. Éppen ezért sose felejts el áldozatot hozni párodért olyan helyzetekben, amikor számára fontos ez, és várd el párodtól is, hogy különleges szituációkban álljon melletted, támogasson és hozzon áldozatot. Az egyformán áldozatkész felek alkotnak igazán jó párt.

Priorizáld az időt.
Az igazán jó kapcsolatokban a pár tagjai szeretnek és akarnak is időt együtt tölteni, ennek elmulasztására pedig nem lehet mentség a sok munka és a gyerekek. Fontos a rendszeres, minőségi időtöltés kettesben, ugyanakkor  fontos az is, hogy teret és időt hagyjunk a másiknak, és ne korlátozzuk az egyedül töltött idejét.

Ne tartsatok titkokat.
A tiszta, őszinte és titkok nélküli kapcsolat lehet csak tartósan mély. Tartós lehet titkokkal fűszerezve is, de igazán jó kapcsolat csak akkor alakulhat ki két ember között, ha nyersen őszinték egymással. Ugyanis a legbelsőbb titkok, félelmek megosztása különleges bensőséget ad, ráadásul feltétlen bizalmat teremt.

Nyilvánosan támogassátok egymást.
Nem csak az egymás felé mutatott támogatás lehet erős bázisa egy kapcsolatnak, hanem a nyilvános támogatás is. Legyetek egységesek a gyerekek előtt, vállaljátok fel közös véleményeteket a külvilág, a család és a barátok előtt, és mutassátok meg a nagyvilágnak, hogy igenis mindenben számíthattok egymásra.  

Ne listázd a múltbeli sérelmeket.
Amellett, hogy mindenekfelett légy megbocsátó, nagyon fontos, hogy engedd is el a sérelmeket. Semmi értelme nincs megbocsátani egy apró ballépést, majd hónapokon, éveken át újra és újra felhánytorgatni. Ha megbocsátasz, véget vetsz egy vitának, elsimítasz egy fontos kérdést, soha többet ne hozd fel, ne példálózz vele és legfőképpen ne használd fel saját játszmáid javára, párod ellen.

(fotó: popsugar)