Jump to content

5 pszichológiai betegség, ami mesehősök után kapta a nevét

2015. 03. 11. 11:33

A Disney mesékből ismerős főhősök közöttünk élnek, ám valószínűleg egyáltalán nem örülnek neki, hogy lélekben leginkább Pán Péterhez, Csipkerózsikához, vagy Rapuntzelhez hasonlítanak.

-Pán Péter-szindróma:

Biztosan emlékeztek a fiúnak a meséjére, aki sohasem akar felnőni. Akárcsak azok az emberek, akik Pán Péter-szindrómában szenvednek. Bár ezt a pszichológiai betegséget még nem ismerte el az Egészségügyi Világszervezet (WHO), egyre több tanulmány igazolja létét. A modern Pán Pétereket érzelmi éretlenség jellemzi, félnek a magánytól, rosszul viselik a kritikát, ezen kívül pedig a hideg rázza őket a felelősségvállalástól. Érdekes még, hogy ez a jelenség inkább sújtja a férfiakat, mint a nőket. A hölgyekre ehelyett a Wendy-szindróma jellemző. Wendy-nek (magyarul Vandának) hívták a kislányt, aki elkísérte Pán Pétert a Seholszigetre, hogy ott gondoskodó anyukája legyen az elveszett fiúknak. A Wendy-szindrómás hölgyek is beleesnek abba a hibába, hogy anyjuk helyett anyjuk akarnak lenni a párjuknak.

-Csipkerózsika-szindróma:

Csipkerózsikát a 16. születésnapján megszúrja az orsó, onnantól fogva pedig a banya átkának köszönhetően száz teljes éven keresztül alussza az igazak álmát. A való életben is találkozhatunk valódi Csipkerózsikákkal, akik minden bizonnyal egy ritka neurológiai betegségtől, a Klene-Levin szindrómától szenvednek. A titokzatos kórra nincsen gyógymód, a betegekre bármikor rátörhet az álom, hogy aztán akár egy teljes hónapot is alva töltsenek. A legtöbb érintettnél általában magától elmúlik a Csipkerózsika-szindróma, de úgy is átlagosan 13 évig tart az álomkóros állapot. A betegeknek komoly nehézséget okoz, hogy iskolába, vagy dolgozni járjanak.

-Aranyhaj-szindróma:

Aranyhaj, azaz eredetileg Rapuntzel csodás hosszú hajat növesztett magának, hogy a királyfi azon keresztül mászhasson fel hozzá a toronyba. A Rapuntzel-szindrómás betegek története ennél sokkal kevésbé romantikus. Főleg kamasz lányoknál jelentkezik a haj kényszeres evésének szindrómája, amit másképpen trichobezoarnak is hívnak. A hajukat fogyasztó lányok komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat, a hajból ugyanis az évek során hatalmas labda alakulhat ki a gyomrukban, perforációt okozva, a hajlabdacsot pedig csak sebészi úton lehet eltávolítani.

-Bambi-komplexus:

Bambi a neve annak a kis őzgidának, akinek az édesanyját megölik a vadászok, de azt a szentimentális rajongást is így hívjuk, amit egyesek a természet iránt éreznek. A Bambi-komplexusos embereknek mindene a vadon és az anyatermészet, és foggal-körömmel tiltakoznak a vadászatok és az állatok elpusztítása ellen.

-Hamupipőke-komplexus:

A modern Hamupipőkék rettegnek a függetlenségtől, sőt, arra vágynak, hogy egy erős férfi viselje gondjukat. A Hamupipőke-komplexusos nők ijesztőnek tartják, hogy a modern világban ugyanúgy helyt kellene állniuk, mint a férfiaknak, ezért inkább belemennek egy rossz kapcsolatba, ha cserébe kitartják őket. 

(Kép: fanpop.com)