Jump to content

Egyél pirosat a szívedért!

2015. 02. 05. 19:57

Valentin-nap közeledtével mi is lehetne aktuálisabb, mint egy szép piros-diéta, ami ráadásul a szívednek tesz jót! Az alábbi piros ételek nem csak finomak és egészségesek, de csökkentheted velük a szívproblémák kialakulásának esélyét is.

1. Paradicsom
Kutatások bizonyítják, hogy azok a nők, akiknek vérében a legmagasabb a likopin-szint (az a fitonutriens, amitől piros színű a paradicsom is!), 50%-kal csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A friss paradicsom mellett a cukormentes konzervparadicsom is rengeteg likopint tartalmaz, úgyhogy érdemes télen-nyáron fogyasztani!

2. Málna
A málna pirosságáért felelős antocitoin antioxidáns szintén remek hatással van a ketyegődre. Azok a nők, akik heti három-négyszer fogyasztanak málnát, 30%-kal csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását.

3. Retek
A retek piros színét adó betain és betalain komoly szerepet játszhat a szív egészségének megőrzésében. A retek ráadásul segít visszaállítani a veszélyesen alacsony homocisztein szintet, plusz magas nitrát tartalommal bír, ami pedig segít tágítani az ereket és helyreállítani a vérnyomást. A retek önmagában is remek rágcsálnivaló, de salátában és smoothie-ban is nagyon hasznos!

4. Vörösbab
A vörösbab szintén egészséges és szívbarát zöldség. Sok benne a protein és a rost, viszont nincs benne telített szírsav és koleszterin, egy csészényi bab pedig mindössze 100 kalória. Ráadásul találunk a babban káliumot is, mely segít az alacsony vérnyomásúaknak is.

5. Vörös szőlő
Sokszor hallottunk már arról, hogy a vörösbor milyen jót tesz a szívnek. Nos, a vörös szőlőnek ugyanilyen jótékony hatásai vannak, alkohol nélkül! Ráadásul a piros szőlőben rengeteg olyan antioxidáns található, mely rendezheti a vérnyomást és a koleszterin-szintet. Egy kisebb fürt vörös szőlő naponta, és csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

(Fotók: popsugar)