Jump to content

A nők jobban a szívükre veszik a stresszt

2014. 10. 22. 14:52

A nők a stressz által sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve, és nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk szív és érrendszeri megbetegedések ennek következtében, állapította meg nemrégiben egy kutatás.

Ha nagy nyomás alá helyezik a szívproblémáktól szenvedő nőket, sokkal komolyabb komplikációk lépnek fel az esetükben, mint a férfiaknál.

A stresszes helyzetbe került nőknél lecsökken a szívbe áramló vér mennyisége, és nagyobb eséllyel alakulnak ki vérrögök is a véráramban. Ez igen veszélyes lehet, mivelaz artériákat elzárva könnyen szívrohamot okozhatnak.

A szívproblémákat az egyik vezető halálokként tartják számon, ami inkább a férfiakat súlytja nagyobb arányban, mint a nőket. A mostani kutatásból azonban úgy tűnik, 50 éves kor körül fordul a kocka, a probléma egyenlő mértékben alakulhat ki nőknél és férfiaknál egyaránt.

Az már korábbi vizsgálatokból is kiderült, hogy a stressz milyen hatalmas mértékben megnövelheti a szívroham kockázatát, főleg hogy a feszültséggel teli életmód gyakran kiegészül olyan rossz szokásokkal is, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, vagy az egészségtelen táplálkozás. Stressz során a szervezetben megnövekszik a stresszhormonok mennyisége is, amely állapot ha hosszú távon fennmarad, megnöveli a vérnyomást, fegyorsítja a szívverést, ezek pedig idővel szívproblémákhoz vezethetnek.

Az amerikai kutatás vezetője kihangsúlyozta, hogy az orvosoknak azt is figyelembe kellene vennie, hogy a nők rosszabbul viselik a stresszt, az ő esetükben sokkal könnyebben alakulhatnak ki szív és érrendszeri zavarok, mint a férfiaknál.

(Kép: winterborn.info)