Jump to content

Szoptatni gyönyörű

2014. 07. 31. 12:02

Csak az tudja, milyen csodálatos érzés egy csöppnyi babát átölelve szoptatni, akinek volt szerencséje egyszer is megtapasztalni. Holnap ünnepeljük a Szoptatás Világnapját, szombaton pedig családi sétára invitálják a témára nyitott családokat.

Az anyatejnél nincs alkalmasabb táplálék egy ma született babának. Sőt, még a 6 hónapnál korábban született babának sem. A Szoptatás Világnapja arra is jó, hogy felhívják a világ figyelmét arra: a legjobb, ha egy csecsemő féléves koráig kizárólag anyatejet kap, hiszen a baba számára szükséges összes tápanyag megtalálható benne.

Az értékes anyatej helyét nem érdemes más folyadékokkal vagy tápszerrel elvenni. Az igaz, hogy az anyatej könnyen emészthető a kicsi számára, ezért a kizárólag anyatejjel táplált babák hamarabb megéhezhetnek, mint a tápszerrel táplált kicsik, ilyenkor gyakrabban kell mellre tenni őket. Plusz folyadékra kizárólag a nyári időszak, vagy betegség esetén lehet szükség. Nagy melegben, vagy láz esetén ugyanis szükség lehet kiegészítő, de nem cukros (!) folyadékpótlásra is. Az anyatej összetétele és mennyisége egyébként mindig alkalmazkodik a baba igényeihez. Nincs „gyenge", „híg" vagy „túl erős" anyatej. A szoptatás elején hígabb, tejcukorban gazdagabb, második felében zsírdúsabb tejhez jut a csecsemő, így fél éves koráig más folyadékra, vagy táplálék kiegészítésre nincs szüksége. Az anyatej összetétele a gyermek igényeihez alkalmazkodva folyamatosan változik, a gyermek fél éves kora körül, a mászás, a „mindent megkóstolás" időszakában megnő az immunfehérjék koncentrációja, és egészen a szoptatás végéig igen magas marad.

A szoptatás előnyei az édesanyák számára:

- a szülést követő hat hónapban sokkal kevesebb eséllyel lesznek ismét várandósak

- hamarabb felépülnek a szülés után, illetve sokkal korábban visszanyerik eredeti testsúlyukat

- kevésbé érinti őket a szülés utáni depresszió

- csökken az esélye a petefészek- és emlőrák, a csontritkulás későbbi kialakulásának is.

A szoptatás előnyei a babák számára:

- bizonyítottan kevésbé betegesek

- érzelmi biztonságban érzik magukat a testi kontaktus által

- jobban fejlődnek arcizmai és arccsontjai a mell szívása miatt

- okosabbak, magasabb az IQ-szintjük

Magyarországon 2013-ban az újszülöttek több mint 40 százalékát táplálták hat hónapos koráig kizárólag anyatejjel, ez a korábbi adatokhoz képest kisebb csökkenést jelent. Javuló tendenciát mutat azonban az egyéves koruk után is szoptatott gyermekek száma, amely az utóbbi években közel 40 százalékra növekedett.

„Séta a szoptatásért” című rendezvényre invitálja a témára nyitott családokat a La Leche Liga Magyarország Egyesület és A „Szoptatásért” Magyar Egyesület 2014. augusztus 2-án a Margit-szigeten. Találkozó: 10 órakor a szökőkútnál, ahonnan közösen elsétálnak a Széchy Tamás Uszoda északi végénél lévő játszótérre.

(fotó: prideangel.com)