Jump to content

Az üdítőitalok megnövelhetik a mellrák kockázatát

2014. 07. 30. 15:52

Azoknál a nőknél, akik hetente több, mint három cukros üdítőitalt isznak meg, nagyobb az esélyük a mellrák kialakulására, állapította meg egy kutatás.

Egy friss felmérés szerint minél több cukros üdítőitalt isznak meg a nők, annál nagyobb az esélyük a mellrák kialakulására. A tömörebb, elhízottabb melleknél nem csak hogy több olyan sejt van, amin rák fejlődhet ki, de ráadásul nehezebb kiszűrni a mammográfiai vizsgálatok során az elváltozásokat.

A kutatás vezetője, Dr Caroline Diorio a Laval egyetemtől így nyilatkozott:

-Tudjuk, hogy világszerte megnövekedett a cukros üdítőitalok fogyasztása, a mi eredményeinkből pedig az derül ki, hogy ennek milyen nagy hatása lehet a mellrák kialakulására. Az emlősűrűség megnövekedésével ugyanis a rákos megbetegedés kialakulása is valószínűbb lesz.

A kutatás során 1555 nőt faggattak ki italfogyasztási szokásaikról. Ezek után megviszgálták a melleiket mammográfiai szűrés segítségével.

-Azok között a nők között, akik több, mint három üdítőital fogyasztottak hetente, az emlősűrűségük 29,6% volt, másoknál, akik nem ittak, csak 26,2%. Ez a 3% eltérés egyáltalán nem elhanyagolható a mellrák kockázatának esetében.

A tudósok azt gondolják, hogy a cukor elősegíti a sejtnövekedést, így az emlősűrűséget is megnöveli. A témában további vizsgálatok várhatók a közeljövőben.

(Daily Mail, kép: fujifilmusa.com)