Jump to content

Egy jó kapcsolat tanulságai

2014. 07. 27. 16:21

Sokat tanulhattunk már a rossz kapcsolatokból és a rossz kapcsolat ismérveiről, arról azonban kevesebb szó esik, mit is tanulhatunk egy jó kapcsolatból. Most ezeket vesszük sorra.

1. A félreértések elkerülhetetlenek
Megesik, hogy félreértitek egymást. Már csak azért is, mert – ahogy azt már régóta tudjuk – a férfiak és nők másképp kommunikálnak, és másképp fejezik ki magukat. Lehet, hogy amit mondasz, a párod másképp fogja értelmezni, és ugyanez megtörténhet veled is. Lépjünk egyet hátra, és tegyük fel a kérdést: tényleg olyan fontos ez? Elvileg megtörténhet az ilyesmi, nem? Akkor meg minek fújjuk fel? Legyünk kicsit elnézőbbek.

2. Bizalom
Meg kell bíznod benne. Elvégre, miért osztanánk meg az életünket valakivel, akiről azt gondoljuk, hogy a hátunk mögött mindig rosszban sántikál? Ha nem bízunk a párunk hűségében, akkor rossz kapcsolatban vagyunk. A legjobb kapcsolatokat mély bizalom jellemzi, és amikor jönnek a problémák, a bizalom segítségével túl lehet jutni rajtuk.

3. Hiányozzunk egymásnak
Amikor szerelmesek vagyunk, persze minden időnket a másikkal szeretnénk tölteni. Mert jó összebújni, vagy csak úgy egymás mellett lenni hosszú percekig. De reggel elindulunk dolgozni, tanulni vagy a barátainkkal találkozunk, és közben rengeteg impulzus ér minket. Amit aztán meg szeretnénk osztani vele. Ezért várjuk az estét, amikor újra találkozunk. A jó kapcsolat esélyt ad arra is, hogy hiányozzunk egymásnak.

4. Támogatjuk a növekedést és a változást
Ideális esetben mindkét fél törekszik arra, hogy fejlődjön. Egy életünk van, ezért az elénk táruló lehetőségeket maximálisan ki kell használni. Ha visszamennénk tanulni, vagy valami új dologba szeretnénk kezdeni, a párunknak támogatnia kell minket. És cserébe mi is támogatjuk őt hasonló dolgokban. Támogassuk az új dolgok felfedezését és a változatosságot!

5. A kompromisszum nem a gyengeség jele
A kompromisszum nem azt jelenti, hogy feladjuk, vagy mi lennénk a vesztesek a vitában. Éppen ellenkezőleg. Néha hihetetlenül nehéz kompromisszumot kötni. Úgy akarod csinálni, ahogy te látod jónak, és mert szerinted úgy van értelme. Életed párja pedig pont az ellenkezőjét gondolja. Ilyenkor tegyünk egy lépést hátra, és próbáljuk meg logikusan végiggondolni a dolgot. Ha neki van igaza, ismerjük el. Ha másképp nem megy, engedjünk az álláspontunkból, de a kompromisszumhoz a másik fél is kell.

 

Forrás: www.huffingtonpost.com

Fotó: www.thinkinghumanity.com