Jump to content

Kígyók a lábon

2014. 07. 24. 12:12

A kánikula még a legkitartóbb emberekről is levarázsolja a hosszú nadrágot. Előkerülnek a pucér lábak, olykor meglepően csúnya dizájnnal.

Az, hogy régen az idős nénik és bácsik a fájós, kékes-lilás visszerekkel a lábukon fáslival vagy gumiharisnyával együtt élték le az életüket, érthető. De ma, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően többféle módszerrel is korrektül gyógyítható már az állapot. Sajnos a gyengébb nem érintettebb a témában: sokuknál a terhesség alatt jelennek meg az első visszerek, és a kombinált fogamzásgátlók sem tesznek jót az érrendszerüknek. 60 éves korukra a nők 62 %-a szenved visszértágulatban, míg a férfiaknak 44 %-a. 

Megelőzés anti visszér-programmal:  a vér egyirányú áramlását a szív felé a szelepszerűen működő billentyűk biztosítják. Ha ezek a billentyűk valamilyen oknál fogva nem jól működnek, a vér egy része, aminek a szív felé kellene áramlania, azokba a vénákba préselődik, amelyek az izmok felszínén vannak. Mivel a vénáknak, ellentétben az artériákkal csak vékony izomfaluk van, kitágulnak és kanyargóssá válnak: kialakul a visszértágulat. Ezért fogadjunk meg pár jótanácsot, hiszen a kígyók nem a lábra, hanem a dzsungelbe valók!

- ha túlsúlyosak vagyunk, adjuk le a plusz kilókat

- végezzünk visszér-tornát

- táplálkozzunk C és E vitaminban gazdagon

- prevenció gyógynövényekkel (vadgesztenye, varázsmogyoró, szőlőlevél, tigrisfű).

Ha ezek nem bizonyulnak elegendőnek, ezek a lehetőségek állnak rendelkezésre: 

1. Lézer: ha a kenőcsök nem használnak, a felszínes vénák kiboltosulását ebben a fájdalom nélküli, úgynevezett esztétikai diszkomfort állapotban érdemes kezeltetni lézerrel. A maximum 3 milliméteres erekre kitűnő megoldás, mivel azok úgy sem műthetőek. Nem minden lézerkészülék hatásos a problémára, érdemes olyan klinikát felkeresni, ahol nagyteljesítményű Dióda lézerkészülékkel végzik a terápiát. A felszíni érzéstelenítés után kis fájdalommal jár, ahogy a lézerek az erek vörösvértesteinek festékanyagában elnyelődnek és a hő hatására az erek elzáródnak.

2. Szkleroterápia: a súlyosabb, mélyvénákat érintő lábvisszerektől eltekintve ez az eljárás legalább olyan hatékony, mint a műtét. A seprűvénákat és a felszínes vénák tágulatait injekciókkal szüntetik meg. Kicsit fájdalmasabb, mint a lézer, hiszen speciális anyagot fecskendeznek közvetlenül az érbe, melytől az elzáródik. A végtag vérellátásában a tágult erek nem vesznek már részt, tehát nem okoz gondot ezek kiiktatása. A terápia tartóssága az öröklött hajlamtól és az életmódtól függ.

3. Műtét: a súlyosnak ítélt, mélyvénás eseteket tb-támogatott, altatásban történő műtét során kezelik. Két helyen metszést ejtenek a lábon (általában a combtőnél és a bokánál), így távolítva el az érintett, elzáródott érszakaszt. Ezzel megelőzhetőek olyan szövődmények, mint a fájdalom, a visszérgyulladás, az éjszakai lábikragörcs, a nehézláb-érzés, a bőr pirosas-barnás elszíneződése, vérző lábszárfekély, mélyvénás trombózis, lábelhalás, tüdőembólia.

 

(fotó: feelnu.com)