Jump to content

Kac-kac! - 13 meglepő tény a nevetésről

2014. 07. 23. 11:09

A nevetés a legjobb orvosság, tartja a mondás, és most már azt is tudjuk, hogy ez tudományosan is bizonyított tény. De milyen egyéb pozitív velejárói vannak egy kiadós kacagásnak?

-A közhiedelmemmel ellentétben a nevetés fő kiváltó oka nem egy fergeteges vicc szokott lenni, hanem a másik emberrel való kölcsönhatás.

- Ennek minden bizonnyal az áll a hátterében hogy a nevetés a társainkkal való kommunikációból alakult ki. Nevető hanggal adták ugyanis őseink a másik tudomására, hogy nem akarják őket megtámadni, csak mókából, játékból bunyóznak, állítja a pszichológia professzora, Robert R. Provine, aki a baltimore-i egyetemen a nevetést kutatja.

- Kísérletek bizonyították, hogy csupán attól, hogy másokat hallunk nevetni, belőlünk is önkéntelenül kirobban a kacagás, sőt mi több, harmincszor hajlamosabbak vagyunk nevetni, ha mások is vannak a közelünkben, mint ha csak magunkban vagyunk. Ez az oka annak is, hogy miért játszanak stúdióban felvett röhögést egyes sorozatok alá, mint például az Így jártam anyátokkal című amerikai sitcomban.

-A tökéletes vicc egészen pontosan 103 szót tartalmaz a kutatások szerint.

-Nincs egyetlen titkos receptje a jó poénoknak, de általánosságban annyit el lehet mondani, hogy gyakran nevetésre ingerel minket, ha egy bizonyos dologra számítunk, de pár szóval később valami egészen mást kapunk.

-Napi 10-15 perc nevetés 10-40 kalóriát éget el.

-Az a képességünk, hogy a meglepő dolgokat igen mulatságosnak tartjuk, már kora csecsemőkortól kialakul. Ezért szeretnek a kisbabák kukucsosat játszani, de harsány kacajra ingerelhetjük őket azzal is, ha mindenféle vicces arokat vágunk.

-Területenként igen eltérő lehet, hogy mit találunk mókásnak. Az amerikaiakat gyakrabban lehet mosolyra fakasztani olyan poénokkal, amik egyfajta felsőbbrendőséget figuráznak ki, az európaiak viccei viszont sokszor épülnek betegségek köré, (gondoljunk csak a „Kovács meglátogatja az orvosát...” kezdetű történetekre) vagy házasság köré. A britek pedig leginkább a szójátékokra épülő humort preferálják.

-Egy átlagos felnőtt naponta 15-20 alkalommal fakad kacajra.

-Az agynak ugyanaz a központja aktiválódik nevetéskor, mint egy kocka csokoládé evésekor.

-Kutatások bizonyították, hogy a nevetés feldobja az immunrendszert, növeli a fájdalomtűrő képességet, és javítja a szív és érrendszer egészségét.

-Egy átlagos tíz perces beszélgetés során ötször nevetünk fel.

-Még azok is kihasználhatják a nevetés jótékony hatását, akiknek abszolút semmi humorérzékük sincs, vagy túlságosan savanyújózskák a folyamatos nevetgéléshez. Egy 2002-es pszichológiai kísérlet kimutatta, hogy a hangulat javításához már az is elég, ha mosolygásra, vagy nevetésre kényszerítjük magunkat, még akkor is, ha nem szívből jövő, csupán megjátszott a kacaj.

(Real Simple, kép: mandyevebarnett.com)